Близки на жертви внесоха 16 000 подписа в НС срещу намаляването на присъдите на убийци

174

Всички партии „да се хванат за ръце“, депутатите да не се делят по цветове, а да бъдат майки, бащи, баби и дядовци, призова бабата на убитата Кристин

Близо 16 000 подписа за отпадане на процедурата на съкратеното съдебно следствие и възможността за споразумение с прокуратурата при тежки умишлени престъпления внасят в деловодството на парламента близки на жертви на такива случаи. Подписката за промяна на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) беше инициирана от роднините на малката Кристин и жителите на сливенското село Сотиря след жестокото й изнасилване и убийство на 15 август, предаде dir.bg.

До момента са обработени 15 882 подписа от цялата страна и от чужбина, съобщиха инициаторите на подписката, които днес се събраха пред Народното събрание.

„Тук сме да поискаме промяна в закона – за доживотна присъда без право на замяна, без право на споразумение“, заяви бабата на Кристин – Милка Георгиева, цитирана от БТА.

Тя призова всички партии „да се хванат за ръце“, депутатите да не се делят по цветове, а да бъдат майки, бащи, баби и дядовци, и да изградят закона веднъж завинаги, така че да няма следващо дете, следващо убийство, да няма следващи убийци, които са на свобода.

Ваня Министерска – майката на Дарина, която беше убита от мъжа си заедно с дъщеря си Никол, пък апелира всички партии и хора да се обединят и да гласуват отпадането на съкратеното съдебно следствие и да не се протака твърде дълго между първо и второ четене, както е станало с поправката, свързана с домашното насилие.

От БСП подкрепиха подписката на близките за справедливост и за възмездие, като лидерът Корнелия Нинова лично се разписа и след това участва в брифинг заедно с инициаторите.

„Категорично ги подкрепяме без никакви партийно-политически алтернативи, агресия или използване на случая“, заяви тя.