Биячите на дядо Димитър лежали в една и съща килия

83

Двамата рецидивисти, които посред бял ден в неделя нападнаха и ограбиха 77-годишния казанлъчанин Димитър Димитров, са лежали в една и съща затворническа килия, съобщиха запознати с досъдебното производство.

44-годишният Ангел Асенов и 38-годишният Господин Иванов са родом от силистренското село Полковник Чолаково и от Раднево. Те бяха задържани след продължило повече от час преследване из нивите край казанлъшкия квартал „Западен“ след подаден около 13:00 часа на 3 февруари сигнал на телефон 112 за бит и ограбен възрастен мъж.

Двамата нападатели имат километрични досиета, лежали са многократно в затвора за кражби и грабежи, при изтърпяване на поредна присъда се запознали и решили да „работят“ заедно, щом излязат на свобода.

Пръв от килията излязъл Господин, само преди 5 дни бил пуснат предсрочно и Ангел, който се установил да живее при авера си в казанлъшката махала „Кармен“. По обяд в неделя двамата рецидивисти излезли „на лов“, защото нямали пари и огладнели. Попаднали на дядо Димитър по време на „обход“ по пътека, водеща към магазин „Кауфланд“, откъдето пенсионираният технолог в Института по хидравлика се връщал с покупки: 5 кг захар, кофичка кисело мляко и току-що попълнен тото-фиш в джоба на якето си. Първоначално биячите поискали огънче, но след като старецът им обяснил, че не пуши, последвало недвусмисленото „Дай тогава пари!“ и няколко бързи юмручни удара по главата. Събореният на земята Димитър инстинктивно успял да се запази с ръка, но получил серия ритници в ребрата, след което биячите го преджобили и отнели мобилен телефон, ръчен часовник и 120 лв. Задържани са с торбичката, в която били пакетите захар.

По случая е образувано бързо досъдебно производство. И двамата признават стореното, но го оправдават с факта, че били гладни, а дядо Димитър отказал да им даде пари за хляб. В понеделник от адвокатската колегия им назначиха служебни защитници, от прокуратурата са наложили 72-часово оставане зад решетките, очаква се през седмицата да бъде поискана и постоянна мярка „задържане под стража“. Повдигнатото обвинение е за грабеж в условията на рецидив, възможно е пращането им отново в затвора за срок от 5 до 10 години, коментират юристите. Случаят е отнесен в графата „битови престъпления“.

Христо ХРИСТОВ