Биоралито в Гурково стартира със закъснение заради прословутия магарешки инат

96
Някои от "жокеите" застанаха на старта с гайди, докато дългоухите състезатели запъваха крака

19 магарешки впряга взеха участие във възстановеното след 4-годишно прекъсване уникално магарешко биорали, което бе по повод празника на планинското градче Гурково в събота.

За разлика от предходни времена, когато надбягванията с магаретата са ставали на стадиона, сега заради противоепидемичните мерки около COVID-19 това се случи в местността Лазово, до където бе прокаран специален път и седмица по-рано организаторите окосиха тревата.

Състезанието с каручките и последвалото яздене „на голо“ стартираха с близо двучасово закъснение заради прословутия инат на някои от животните, част от които упорито „запънаха крака“ и не желаеха да се подредят на стартовата линия. Наложи се да бъдат използвани „стимулатори“ като конски мухи и „пошляпвания“ с камшици.

Припомняме, че идеята за биоралито се е родила през далечната 1971 година в студентската квартира на трима гурковски младежи: Стоян Богданов, Иван Рунтев и художника Илия Тодоров, които обещали на приятелките си, ако тръгнат с тях, незабравими преживявания. Пионерите възнамерявали да организират пътешествие с изрисувани каручки и магарета чак до Айфеловата кула в Париж, но в онези тоталитарни времена това се оказало невъзможно.

Ралито просъществува до преди 5 години, като междувременно бе създаден и уникалния музей на магаретата в Гурково. Там има етнографски кът с експонати от XIX век до наши дни; фотоизложба с над 400 снимки от първото до последното издание на състезанието; сбирка на награди, знамена и медали от ралито през годините; информационни дипляни и видео материали; атрибути, свързани с отглеждането и използването на магарето – каручки, самари, кошуми, дисаги, юзди и, разбира се… препарирано магаре.

Традицията бе прекъсната заради бивш кмет на общината, който реши, че надбягването с магарета не е по европейски тертип, дори музейчето бе заключено.

А иначе името Гурково е дадено през 1906 година в знак на признателност към командващия предния руски отряд, който влиза в някогашното село Хаинето на 14 юли 1877 година. До 1947 година селото се е казвало Генерал Гурково. Обявено е за град на 4 септември 1974 година със специален указ.

Христо ХРИСТОВ