Бизнесът поиска компенсации за тока при цена над 185 лв. на мегаватчас

127

Бизнесът предлага държавни компенсации заради високите цени на електроенергията при над 185 лв. за мегаватчас.

Това стана ясно по време на работна среща на президента Румен Радев с големите работодателски организации днес, предаде mediapool.

Преди това бизнесът поиска и свикване на Консултативния съвет по национална сигурност заради кризата в енергетиката, но такъв не беше свикан. Работодателските организации поискаха и среща с новото правителство, но такава също не се състоя.

„С президента нямаме различния в оценката на ситуацията и в подхода за разрешаване на проблема“, коментира след срещата с Румен Радев председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той вярва, че разчетите, които са били представени на президента и екипа му, ще послужат да се вземе едно по-добро решение от първоначално предложеното, за да се постигне справедлив компромис.

Председателят на АИКБ припомни, че предложението на бизнеса е да се компенсират 75% от надвишението над прогнозната пазарна цена от 119 лева за мегаватчас, която е дала Комисията за енергийно и водно регулиране. От Министерството на енергетиката предлагат да се компенсират три четвърти от надвишението над 185 лева за мегаватчас, което е пазарната цена за месец юли, като освен това бъде въведено и ограничение на компенсацията до 30% от пазарната цена. Според работодателите това ограничение се обезсмисля при цени над 300 лева за мегаватчас, защото се очаква стойностите да достигнат между 500 лева и 800 лева за мегаватчас.

Според работодателските организации компромисното решение е да има компенсиране само над 185 лева за мегаватчас, но да няма ограничение в компенсацията.

Допълнително е разговаряно и за необходимостта за изработване на нова енергийна стратегия на България. Велев допълни, че работодателските организации са предложили да се създаде към президента експертен консултативен съвет, който да работи както по стратегията, така и по екстремни проблеми и ситуации, каквато е настоящата.