Бизнесът зове за реформа в енергийната сигурност

718

Въглищните ни ТЕЦ-ове може да останат без държавна помощ от 2025 г., ако спешно не се разработи механизъм за капацитети

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призова министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме спешни мерки за разработване на нов, съобразен с новите европейски изисквания механизъм за плащания към българските въглищни централи по линия на разполагаемостта на мощностите им, който да замени сегашния т.нар. „студен резерв“.

Според АОБР бързата реакция на Министерството на енергетиката е необходима заради приетите във вторник нови правила от Европейския парламент, за които съобщи медията ни. Те поставят стриктни лимити на държавите-членки на ЕС, които субсидират въглищните си ТЕЦ-ове, с цел „предотвратяване на държавната помощ за най-замърсяващите електроцентрали, използващи изкопаеми горива“. Под този показател са поставени всички ТЕЦ-ове, изхвърлящи във въздуха над 550 г въглероден двуокис на киловатчас. Според новите правила от 2025 г. те няма да имат право на държавна помощ, за да са в режим на готовност в случай на рязко повишение на потреблението (в това число и студени зими). Държавна помощ обаче ще се допуска, само ако въглищните централи имат сключени преди 31 декември 2019 г. договори за осигуряване на капацитет.

Новите правила, гласувани от ЕП, оставят в историята досегашните, които позволяват ТЕЦ-овете да получават пари, за поддържане на резервни мощности, които се включваха в експлоатация при скок в търсенето на електричество.

Търговете за т.нар. „студен резерв“ досега се провеждаха ежегодно от българския Енергиен системен оператор (ЕСО) и не е тайна, че нерядко имаше ощетени електроцентрали за сметка на други.

От АОБР дори припомнят, че през 2017 г. е имало производители на ел. енергия с договори за студен резерв, които не успяха да реализират ангажиментите си в критични за страната ни зимни дни, което е принудило Министерството на енергетиката да забрани износа на ток, което пък понастоящем е обект на наказателна процедура.

В становището си до министър Петкова работодателските организации припомнят също, че в доста европейски държави вече се прилага т.нар. „механизъм за капацитет“, който за различните страни е различен, но е одобрен от Брюксел. И с който де факто държавната помощ за ТЕЦ-овете им е гарантирана, а с това и енергийната система.

На фона на новите правила на Евросъюза преди ден от ЕСО са съобщили на работодателските организации, че не могат да оповестят своето предложение за мрежовите си цени от 1 юли 2019 г. до края на юни 2020 г. заради това, че министърът на енергетиката не е утвърдил средногодишния размер на студения резерв за предстоящия период и респективно КЕВР не е определил неговите цени.

В становището си от АОБР призовават енергийното министерство да положи целенасочени усилия по стартиране и реализиране на нотификационна процедура на механизъм за капацитет. „Това за нас, крайните потребители, означава предвидимост, надеждност и доверие в либерализирания енергиен пазар“, се посочва в писмото им.

(СН)