Бизнесмени и учени влизат в новото Настоятелство на Тракийски университет

305
Участници в първото заседание на новото Настоятелство на ТрУ

Тракийски университет – Стара Загора, има ново Настоятелство, което се оглавява от проф. Иван Станков – дългогодишен преподавател във висшето учебно заведение и бивш ректор от 2007-а до 2015 година. В Настоятелството са включени бизнесмени от региона и страната, чиято дейност е тясно свързана със специалностите на ТрУ, съобщиха от пресцентъра на висшето училище.

Част от членовете на Настоятелството са основателят на „Булагро Груп“ – Христофор Бунарджиев, съсобственикът на „Дерони“ – Димитър Ангелинов, изпълнителният директор на „Албена холдинг“ – Красимир Станев, Чавдар Савов от „Копекс“. Очаква се към екипа да се присъедини ръководителят на международните продажби във „Виваком“ – старозагорецът Красимир Терзиев. Специална покана да стане част от университетското настоятелство е получил и световноизвестният физик от Казанлък – Теодосий Теодосиев.

Медията ни припомня, че включването на бизнесмени в настоятелствата на университетите стана възможно след законодателни промени, които не бяха приети еднозначно както от академичните общности, така и сред обществеността.

По време на първото заседание на новото Настоятелство на ТрУ, проведено в петък, са били обсъдени идеи за бъдещото развитие на учебното заведение и обвързване на студентите със сериозни стажове във фирмите. Направено е било предложение ТрУ да изисква обратна връзка с доклад от работодателя, а не само служебна бележка от студента, каквато е практиката на повечето университети.

Членовете на Настоятелството са обсъдили още бюджета и възможностите за допълнително финансиране на ТрУ. Ректорът доц. Добри Ярков е разяснил на присъстващите, че по негово нареждане в момента се извършва вътрешен одит с участието на независими експерти, който трябва да направи ревизия на всяко едно звено. След неговото приключване финансовите средства ще бъдат оптимизирани и заплатите на всички служители ще бъдат вдигнати с 20%.

Следващото заседание на Настоятелството на университета ще се проведе в началото на месец април.

В петък стана известно още, че Тракийски университет и Община Чирпан започват съвместна работа. Това е било договорено по време на среща между кмета на общината и ректора доц. Ярков. От Община Чирпан са проявили интерес към две от новите специалности на старозагорския университет – „Етерично-маслени култури“ и „Местни финанси“, заради множеството лавандулови масиви в региона и необходимостта от специалисти, и острата нужда от обучени кадри в общинска администрация. Обсъдени са били също така идеи за изнесени курсове за следдипломно обучение на територията на Чирпан, както и съвместен проект със СНЦ „Зелени балкани“ за изграждане на база в богатата на флора и фауна местност Ягъч.

(СН)