Бивш министър на земеделието стана професор Емеритус

154
Проф. Иван Станков и проф. Илия Димитров (вдясно) след връчването на почетните им звания

Създателят на единствения Музей на коня у нас пък беше удостоен със званието Доктор хонорис кауза

Двама професори от Аграрния факултет на Тракийски университет – Стара Загора, бяха удостоени с почетни звания на тържествена церемония днес, състояла се в Старозагорската опера. Академичната титла „професор Емеритус“ (заслужил професор) получи бившият служебен министър на земеделието и храните проф. Иван Станков. Отличието се дава в изключителни случаи за големи заслуги към науката, припомни деканът на Аграрния факултет доц. Димитър Панайотов. Навършилият наскоро 70 години проф. д-р Станков е бил два мандата ректор на Тракийския университет, министър е в кабинета на служебния премиер Марин Райков през 2013 година, народен представител в 43-то НС, създател е на нова порода овце през 90-те години на миналия век – Южнобългарски коридел.

С почетното звание Доктор хонорис кауза беше удостоен проф. дсн. Илия Димитров. Неговият принос е емблематичен за овцевъдството в България и за научната дейност на Тракийския университет. Известен е с дългогодишната си работа за развитието на породата Ил дьо Франс в България. Създател е на Музея на коня и конния спорт, който пази царските каляски, на художествена галерия към ТрУ и др. „Чувствам това удостояване за почит към скромния ми принос към Аграрния факултет, но съм и благодарен, че имаше от кого да се уча“, заяви в речта си 80-годишният проф. Илия Димитров и пожела на бъдещите аграрни специалисти да запазят младостта в сърцата си, независимо от това, което животът ще сложи като отпечатък върху лицата им. Той е роден в плевенското село Ласкар, откъдето идва и псевдонимът, с който по-късно става популярен.

Абсолвентите от Аграрния факултет положиха клетвата на аграрния специалист, чиито автори са получилият званието Доктор Хонорис Кауза проф. Илия Димитров и проф. Веселин Радев

Почетните титли бяха връчени непосредствено преди промоцията на абсолвентите от Випуск 2018 на факултета, която започна със студентския химн Gaudeamus Igitur, изпълнен от хора на Държавна опера – Стара Загора.

176 са завършващите петте специалности на Аграрния факултет. Средният успех е много добър 5.06. Отличниците са 60. Отличник на випуска при бакалаврите е агрономът Иво Торфандов, а при магистрите – зооинженерите Веселина Иванова, Владимир Василев, Михаил Михайлов и еколожката Таня Сталева.

Немалка част от дипломиралите се специалисти вече са започнали работа в частни компании.

На церемонията присъстваха представители на Областната администрация, на ръководствата на ТрУ, факултетите и структурните звена към него, на Съюза на учените, на ДФЗ и др.

Христо ДИМИТРОВ
Стела АЛЕКСИЕВА