Бивш затворник е загинал в пропаст край Кадемлийското пръскало

68
Автомобилът, управляван от Христо Шуреeв, се е обърнал в подножието на водопада

Бивш затворник е загиналият в пропаст край Кадемлийското пръскало в Стара планина, съобщиха от павелбанското село Тъжа, където недоумяват чий е бил автомобилът, с който 58-годишният Христо Шуреев е шпорил по черните пътища в Балкана на 25 юли.

Сигналът за паднал в пропастта джип „Сузуки“ и труп на мъж в близост е бил подаден от туристи, които около 14:00 часа в събота се натъкнали на зловещата гледка. Авариралият автомобил е бил извлечен с помощта на високопроходим ЗИЛ на армията, уточниха от ръководството на Национален парк „Централен Балкан“. Тялото на загиналия пък било извозено с автомобил на община Павел баня.

Загиналият е добре познат на всички в Тъжа, след напускането на затвора той се оказал без документи за самоличност, от няколко години бил включен в програмата за подпомагане с топъл обяд, защото не е бил в състояние сам да се издържа. Човекът бил със силен тремор, никой не знаел, че е шофьор, не е намерено свидетелство за правоуправление. Издирва се собственикът на автомобила, който става само за скрап.

В РУ – Казанлък, е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, вр. с чл. 342, ал. 1 от НК, на този етап няма данни, че заедно с Шуреев е пътувал и друг човек. Кадемлийският водопад се намира в подножието на връх Триглав, Средна Стара планина, на височина 1500 м. Височината на водния пад е 70 м. Мощната водна струя пада от венец от отвесни скали в огромни блокажи. Под „Кадемлия“ има буен карстов извор и малка пещера, в която до късно през лятото се запазва лед. Наблизо се намира хижа „Тъжа“, на височина 1520 м.

Христо ДИМИТРОВ