Бившият министър Нено Димов остава в ареста

48

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов остава в ареста. Решението взе днес Специализираният наказателен съд по повод искането на защитата на бившия екоминистър наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ да бъде изменена в по-лека, предаде news.bg.

В мотивите си магистратите заявиха, че от показанията на свидетелите и доказателства по делото има обосновано предположение на съпричастността към обвинението. Според съда Нено Димов има реална опасност от извършване на престъпление, може да повлияе на свидетелските показания, но няма опасност от укриване.

Към настоящия момент не е налице основание за измяна на наложената мярка за неотклонение „задържане под стража“. Съдът остави без уважение молбата на защитата за изменение на мярката.

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок.

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев остана доволен от определението на съда. Според него към настоящия момент няма нови обстоятелства, които да налагат изменение на наложената мярка на Нено Димов – „задържане под стража“.

От своя страна адвокат Ина Лулчева, подзащитник на Нено Димов, заяви, че ще обжалва определението на съда. Според нея това е показало, че прокуратурата не се налага да работи по мерките, а съдът й върши работата.

По думите й прокуратурата посочила декларативно, че щяло да има още разпити на свидетели, други действия или обвиняемият да им въздейства. Адвокат Лулчева посочи, че от един месец нищо не се правело по делото и нямало да се разпитват свидетели, защото Нено Димов е обвинен за действия като министър, а те се вършат с правни актове.

„Все повече се създава впечатлението, че при невъзможността да се реагира адекватно на едно положение се хвърля една изкупителна жертва, за да се каже, че са взети всички мерки. Това е случаят“, каза още Лулчева.