Бившият кмет на Павел баня обжалва изборния резултат

351

Дело за резултатите от първия тур на местния избор в община Павел баня образува Административният съд в Стара Загора. То е по повод постъпила жалба от останалия на втора позиция кандидат за кмет Станимир Радевски, издигнат от ВМРО-БНД. Според изкаралия пет мандата градоначалник резултатите от протоколите на СИК и ОИК не отразявали истинската воля на избирателите. На основание чл. 459, ал. 4 от ИК жалбоподателят иска от съда да постанови спиране на изпълнението на Решение No 121/28.10.2019 г. на ОИК – Павел баня, според което новият кмет е кандидатът на ДПС Иса Бесоолу.

Припомняме, че за кметския пост в община Павел баня на 27 октомври се бореха 6-ма кандидати. По данни на ОИК Иса Бесоолу е получил 51.55% от вота на избирателите (3 998 гласа), а Станимир Радевски – 18.17% (1 406 гласа).

Делото в Административен съд – Стара Загора, е разпределено на съдия Михаил Русев и е насрочено за 11 ноември, а полагането на клетвата на новоизбраните общински съветници на Павел баня и новия кмет – на 8 ноември.

Това е единствената жалба до съда за резултатите от първия тур на местните избори, срокът за подаването е изтекъл на 4 ноември. До този момент няма жалби за втория тур, там обаче срокът изтича на 10 ноември. Очаква се жалба да дойде за община Гурково, където разликата между първия Мариан Цонев от ДПС и опонента му от ГЕРБ, досегашния кмет Иван Иванов, е само 16 гласа при 2 640 гласували и 27 отбелязали графата „не подкрепям никого“.

Иванов има 14 недействителни бюлетини, а Цонев – 20. 29 са празните бюлетини или такива, от които вотът не може да бъде разчетен еднозначно.

Христо ДИМИТРОВ