Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев: Сделката с ЧЕЗ трябва да се развали и процедурата да започне отначало

229

– Г-н Стойнев, кой сте Вие, за да давате оценка на една бизнес сделка между две компании – в конкретния случай чешката ЧЕЗ и българската „Интерком“, и да настоявате тя да бъде развалена. И какво значение има дали Вие харесвате Гинка Върбакова, или не, след като вицепрезидентът на ЧЕЗ Томаш Плексач заяви, че нейната фирма „Интерком“ управлява значителен брой фотоволтаични централи и не е без име и история?

– Ние сме народни представители и съвсем нормално е като става въпрос за подобна сделка, тази сделка да бъде публична, ясна. И ако всички като Вас толкова много познаваха Гинка Върбакова, нямаше в обществото да има такова напрежение и такъв скандал. И ако Вие я познавате, аз си признавам, че не я познавам тази жена.

– Защо се заигравате със страховете на хората, че ако сделката се осъществи, цената на тока ще бъде повишена. На брифинга в Стара Загора казахте, че не вярвате на КЕВР. На кого тогава вярвате?

– КЕВР е длъжна да се самосезира, още повече тя може да го направи, при положение че едно подобно дружество (б.р. „Интерком“ на Гинка Върбакова), което е създадено специално и само за да купи тази огромна фирма ЧЕЗ, която е държавна фирма и за което ще бъдат теглени банкови кредити. С оглед националната сигурност и с оглед доставката на ел.енергия по домовете на хората е нормално КЕВР да провери капацитета на „Интерком“.

Що се отнася до изявленията на вицепрезидента на ЧЕЗ, нас не ни интересува въобще какво казват. И кои са те. Важното е, че това е държавна фирма и между двамата министър-председатели на Чехия и България можеше да има нормална кореспонденция, и службите също така да си свършат работата. По-скоро Вие трябва да сте възмутени, че няма международна компания, която да желае да стъпи на този пазар и да иска да инвестира, защото може би през 2016 г., когато са били уведомени всички, че ЧЕЗ желае да напусне страната, хората са разбрали, че сделката е предрешена предварително.

Ние сме за следното: изцяло да се развали този търг, да се започне отначало, защото активите са наистина надценени – 320 млн., без ТЕЦ „Варна“. Явно доста богата е тази г-жа Върбакова и не знам кои точно я съветват за тази цена. Ние считаме, че трябва да се започне от начало, да се извърви цялата процедура, ако българският министър-председател има желание с чешкия премиер да се разберат и да се даде възможност българска компания да участва в сделката.

– Вие, докато бяхте министър на икономиката и енергетиката, защо не направихте предложение държавата на купи активите на ЧЕЗ в България? От ДА „Разузнаване“ на изслушване в парламента преди десетина дни съобщиха, че още през 2010 г. ЧЕЗ са искали да си продадат активите в България и от 2010 до 2012 г. от електроразпределителното дружество са водили преговори с двама потенциални купувачи – руски холдинг и американска компания. Вие станахте министър 2013 г. Защо не направихте предложение тогава държавата да купи ЧЕЗ?

– Аз имах желание държавата отново да си върне активите, но по мое време ЧЕЗ не се продаваше. Аз не знам преди това с кой са се договаряли, какво са говорили. Аз даже исках съвместно да управляваме ТЕЦ „Варна“, преди да го затворят. Имах предложение Българският енергиен холдинг заедно с ЧЕЗ да го управляват само и само да не затварят ТЕЦ „Варна“. Но никога не е ставало въпрос от тяхна страна, че нещо се продава.

– И службите не са Ви информирали?

– Не!

– Как, според Вас, г-н Стойнев, може да бъде направена нова енергийна стратегия, след като не е ясно дали у нас ще се изгражда АЕЦ „Белене“, или не?

– За енергийната стратегия не е важно само дали ще има АЕЦ „Белене“, или няма да има. Въпросът е дали ще отговорим на екологичните изисквания на ЕК. Енергийна стратегия трябва да има, защото там се дават няколко варианта, които трябва да се следват следващите 20-30 години. Така че въобще енергийната стратегия не е залог на този проект (АЕЦ „Белене“). Ние просто трябва да знаем какво ще се случи сред 20-30 г., трябва да се направят комплексни предположения каква ще бъде цената на ел.енергията, какви ще бъдат нуждите, как ще се развива българската икономика, какво ще бъде търсенето на вътрешния пазар. АЕЦ „Белене“ е само един малък елемент от тази енергийна стратегия. Но тук, в Старозагорско, има цял един комплекс. Какво правим – с или без него, е големият въпрос.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА