Библиотека „Родина“ посреща 160-годишнината си на Благовещение

43

След опожаряването на Стара Загора за втори път сега библиотеката е принудително затворена, но екипът й подготвя паметно отбелязване на юбилея през втората половина на 2020 г.

На Благовещение (25 март) старозагорската Библиотека „Родина“ бележи 160 години от своето създаване, съобщиха от авторитетната публична институция.

Едва ли случайно за начало на нейното летоброене тогавашният главен класен учител Тодор Шишков и двадесетина будни старозагорци са избрали този чудесен християнски празник. Те са положили началото й с 51 тома книги, колкото е притежавала библиотеката на Светиниколското училище и с даренията на първите читалищни дейци. Формулирали са своята благородна цел: „Да се спомага и подтика напред книжовното образование между съотечествениците ни“.

17 години по-късно книгите на първата старозагорска библиотека са изгорели в пламъците, опожарили през 1877 г. Стара Загора. Тогава са изпепелени старопечатни и възрожденски издания, дарени преди Освобождението от Тодор Шишков, Димитър Цонков, Петър Иванов, Захарий Княжески, Анастасия Тошева… – книжовници, учители и общественици, записали имената си в историята на Стара Загора с нещо съзидателно и достойно за уважение.

„Сега за втори път за последния век и половина библиотеката е принудително затворена, заради коронавируса читателите й са далеч, а ние се опитваме да съхраним делото на създателите й по най-добрия възможен начин“, коментираха от институцията.

Заради въведеното извънредно положение екипът на Библиотека „Родина“ ще отбележи своята 160-годишнина с програма през втората половина на 2020 г. „Съобразявайки се със скромния си бюджет, ще предложим на четящите ни съграждани срещи с интересни и популярни творци по повод издаването на най-новите им книги, както и ценни изложби. Акцент през юбилейната ни година ще бъде и ХХХVII издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, с което ще завършат възстановените Есенни литературни дни в Стара Загора.

Скъпи старозагорци, добре сте дошли в Библиотека „Родина“ на бул. „Руски“ 17 и нейните 5 филиала веднага след като стане възможно! Следете предложенията ни за дистанционно обслужване на сайта ни www.rodina-bg.org“, съобщиха още от библиотеката.

(СН)