Библиотека „Искра“ започна разяснителна кампания за фалшивите новини

49

Казанлъшката общинска библиотека „Искра“ съвместно с Фондация „Глобални библиотеки – България“ за пореден път провежда разяснителна кампания за фалшивите новини, които тровят общественото мислене и пречат да се изгражда правилна преценка за събития, личности и техните послания. Във всеки отдел на библиотеката и филиалите вече могат да се намерят онагледяващи материали, които правилно да ориентират аудиторията относно това коя новина е фалшива.

Българите са на второ място в света по незапознатост със спецификата на фалшивите новини – това показва проучване на „Галъп Инернешънъл“. Повече от една четвърт от запитаните нашенци не могат да определят дали са срещали фалшиви новини или не. Проучването показва, че най-неинформирани на тема фалшиви новини са японците. Почти половината от тях – 45%, се затрудняват въобще да отговорят на въпроса „Срещали ли сте фалшиви новини?“ В България 26% от запитаните не могат да преценят дали са срещали фалшиви новини. А тези, които твърдят, че всеки ден или почти всеки ден се сблъскват с такива, са 23 на сто.

Сред балканските страни България е на последно място по дял заявяващи, че срещат фалшиви новини в ежедневието си. Водещи в това отношение са албанците – цели 56% от тях срещат проблема всеки ден. В Турция този дял е 50 на сто.

Петър МАРЧЕВ