БЕХ дава 55 млн.лева дългосрочен заем на „Мини Марица-изток“

92

Това обяви министър Теменужка Петкова след приключване на Браншовия съвет

Български енергиен холдинг ще отпусне дългосрочен заем на „Мини Марица -изток“ в размер от 55 млн. лева, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Параметрите за заема ще се доуточняват допълнително, но отсега е договорено 5 млн. от отпуснатите средства да се използват като разходи за персонала, предаде БНТ.

„За нормалната работа на „Мини Марица-изток“ Българският енергиен холдинг ще предостави дългосрочен заем в размер на 50 млн. лева за функционирането. Ще бъдат предоставени и 5 млн. лева за работниците и служителите, свързани с актуализиране на техните възнаграждения. С колегите от двата синдиката постигнахме съгласие и се обединихме около тези два важни въпроса“, потвърди министър Петкова.

Както вече медията ни съобщи, днес се проведе Браншови съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология в Министерството на енергетиката. На него бяха обсъдени перспективите за решаване на отворените въпроси относно бъдещето на комплекс „Марица изток“, във връзка със Зелената сделка на ЕС. Участваха национално представителните синдикати „КТ „Подкрепа“ и КНСБ.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и представители на синдикатите на „Мини Марица Изток“. Акцент в разговора бяха въпроси относно бъдещето на комплекс „Марица изток“, както и мерките на правителството за справяне със социално-икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19.

Темата беше обсъдена и по време на разговора на премиера Борисов с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и кмета на Стара Загора в събота, като тогава се включи по телефона и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В днешната среща участваха вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.