„Берое“ взе ценна победа при гостуването в Ямбол

29

Баскетболният „Берое“ спечели гостуването си на „Ямбол“ с 93:78. След трудно влизане в първите минути старозагорци намериха своята игра и в останалата част на двубоя доминираха над своя опонент. С този си успех в зала „Диана“ „зелените“ се реваншираха за домакинската загуба в края на миналата година…

Гостите стартираха с петица от Дерик Джийн, Джими Гавин, Седариан Рейнс, Павел Маринов и Николай Стоянов. След малко по-добрия старт, в който старозагорци отбелязаха 4 точки, домакините взеха инициативата и поведоха със 7:4. Тройка на Джийн възстанови равенството, но след това попадение беройци допуснаха мини серия в полза на „Ямбол“ от 5:0. Домакините успяха да отворят преднина от 6 пункта, която развиха в последните минути до 9 точки. Точна стрелба от тройката на Гавин свали пасива на „Берое“ отново на 6 пункта, а с попадението частта приключи при 28:22 за „Ямбол“. Домакините задържаха своята преднина и в първите няколко минути на втората четвърт. Решимостта на „Берое“ да изравни обаче даде резултат. В средата на частта „зелените“ първо догониха, а след това и изпревариха своя опонент. Тройка на Брейди Роуз изведе заралийската формация напред при 37:35. Треньорът на „Ямбол“ Тони Дечев реагира с прекъсване, след което обаче гостите продължиха да трупат преднина. Стоянов и отново Роуз направиха резултата 42:35 за „Берое“. Тройка за домакините 2 секунди преди края пък оформи крайното 38:42 преди почивката.

Бишъп заби в коша на „Ямбол“ за първите две точки след паузата. Домакините обаче съумяха да се приближат максимално до старозагорци след две успешни нападения, между които „зелените“ пропуснаха да отбележат. Все пак Джими Гавин с две последователни нападения върна 4-точковата преднина за своя отбор. След това домакините вече влязоха в ролята на догонващия отбор, който независимо от усилията не успява да се доближи до противника си. На всичкото отгоре попадение на Рейнс 30 секунди преди края на периода за първи път позволи на гостите да поведат с двуцифрен резултат. 15:23 за „Берое“ в третата четвърт и общ резултат от 53:65. В последните десет минути старозагорци продължиха уверено да трупат преднина пред „Ямбол“. Не бяха изминали и 3 минути, когато Роуз, Симеон Илиев, Джийн и Павел Маринов доведоха резултата до 58:74. Авансът обаче твърде рано успокои беройци, които допуснаха няколко пропуквания в своята отбрана. Любомир Минчев взе прекъсване, за да реорганизира представянето на своя отбор. Точна стрелба от тройката на Стоянов отново прати старозагорци на 10 пункта пред „Ямбол“. До края „зелените“ не позволиха повече спадове и закономерно стигнаха до ценния успех край р. Тунджа.

(СН)