Бероецът Макута, Чибота от „Лудогорец“, както и Мазику от „червените“ – в националния тим на Конго

125

В условията на криза, дошла след разпространението на коронавируса, във футболната ни действителност се появи любопитен прецедент. Състезатели на 3 (три) различни родни тима – „Берое“, „ЦСКА-София“ и „Лудогорец“, са извикани в един и същ национален отбор.

Селекционерът на националния тим на Конго Валдо Фильо определено има поглед върху родното първенство. За квалификациите за Купата на Африка ‘2021 с Есватини (бивш Свазиленд) той е повикал трима играчи от efbet Лига. Иде реч за халфа на „Берое“ Гаюс Макута, за крилото на „Лудогорец“ Мавис Чибота, както и левия бек на „ЦСКА-София“ Брадли Мазику.

Срещите са на 26 март, четвъртък, и 30 март, понеделник. До момента най-много мачове за Конго има бероецът Макута – 3, Чибота от българския шампион има 1 мач, а Мазику отказа веднъж повиквателна и все още чака своя дебют. За тима на Конго е бил викан и халфът на „Царско село“ Дилан Бахамбула, който обаче този път не е призован, макар и да вкара красив гол при победата срещу „ЦСКА-София“ с 2:1.

Иначе тази сутрин началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски обяви нови мерки, които ще предприеме Кризисният щаб за борба с коронавируса. Сред решенията попаднаха и някои разпоредби, които засягат провежданията на спортни мероприятия в България. Предписанията са за спиране на голяма част от събитията.

„Провеждането на спортните мероприятия се преустановява. При невъзможност за препланиране и отлагане спортните прояви се провеждат без публика. Това е свързано с квалификационни срещи, международни и така нататък. Имаше планирани 467 мача от Втора лига, Трета лига и различни детски мероприятия. Разбирате какви са мащабите, когато говорим за „спортни мероприятия“, това са големи струпвания на маси от хора“, каза ген. Мутафчийски.

Засега първенствата на efbet Лига и Втора професионална лига продължават провеждането си без публика до второ нареждане. Трета спира, както и всички юношески и детски шампионати са преустановени също до второ нареждане. Голяма част от формациите на школите на клубовете са разпуснати и не се провеждат тренировки.

(СН)