Без винетки до село Богомилово и новия гробищен парк

142
Участниците във днешния брифинг (отляво надясно) директорът на Областно пътно управление Илия Златев, кметът Живко Тодоров и ресорният по транспорта зам.-кмет Йордан Николов

Облекчението влиза в сила от 8 февруари, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров

Община Стара Загора е постигнала договорка с Агенция „Пътна инфраструктура“ и Областно пътно управление за отпадане на изискването жителите на съседното на града село Богомилово да заплащат винетна такса. Това ще стане възможно с преместване на входно-изходните табели, указващи началото и края на града, до кръстовището, непосредствено преди началото на селото. Облекчението влиза в сила от 8 февруари, съобщи на брифинг днес кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

Без винетка ще се осъществява придвижването и в участъка от Богомилово до новия гробищен парк, който предстои да бъде открит до края на годината. За тази част АПИ и Община Стара Загора предстои да сключат допълнително споразумение за отпадане на задължението за придвижване с винетка. „Гробищният парк е място, в което не се ходи за нещо хубаво. В този смисъл не е редно в неволите им да задължаваме хората да заплащат и винетна такса при посещение на това място“, аргументира действията на Общината Живко Тодоров.

„Стара Загора се развива в посока запад и е неудачно да измъчваме жителите да заплащат винетна такса за републикански път, който обслужва града. Поради тази причина заедно с кмета решихме да изместим табелите начало и край на населеното място на западния вход на Стара Загора – до Т-образното кръстовище, непосредствено преди село Богомилово“, заяви от своя страна директорът на Областно пътно управление – Стара Загора – Илия Златев.

Кметът обясни, че с директора на Областно пътно управление са работили съвместно за окончателното решение на създалата се ситуация и са стигнали до това решение, което е в интерес на гражданите. Тодоров разкри, че въпросът за заплащането на винетна такса в участъка е бил поставен, включително и от ректора на Тракийския университет проф. Иван Въшин. С постигнатата договорка Община Стара Загора ще се ангажира с поддръжката на още около 2 км пътна мрежа. Живко Тодоров обаче увери, че това по никакъв начин няма да доведе до прекрояване на бюджета за 2019 г., тъй като по думите на Илия Златев за поддръжката на един километър са необходими около 700 лв. месечно. Кметът на Стара Загора уточни, че преместването на табелите няма да доведе до регулационни промени, но от тук нататък пътуването до Богомилово ще се осъществява при ограничение на скоростта до 50 км/ч, а не както до сега 90 км/ч. Облекчението в придвижването ще засегне както жителите на Богомилово, така и преподаватели, и студенти от Тракийския университет. Без винетка ще става придвижването и от общинския център до с. Малка Верея.

Живко Тодоров и Илия Златев отхвърлиха спекулациите в социалните мрежи, че жителите на кв. „Зора“ са длъжни да закупят винетка, за да стигнат от Стара Загора до жилищния комплекс. Директорът на Областно пътно управление уточни, че това не се налага поради факта, че табелите, указващи края на града, са разположени след кръстовището за кв. „Зора“. Винетката обаче е задължителна при преминаване на околовръстния път, който е част от транспортния коридор Русе – Свиленград, уточни кметът Тодоров.

До действията на местна администрация се стига след решение на МС, касаещо списък на Републиканската пътна мрежа и пътища, за които се дължи винетна такса.

Живко ИВАНОВ