Баячки прибраха от възрастна старозагорка 2 000 лв., „спасявали“ я от коронавируса

133

От близо 2 000 лева се лиши възрастна старозагорка, която се предоверила на посетили я „баячки“, които предложили на домакинята да я спасят от страховете за коронавирус и лоши погледи.

За липсата на спестяванията си: 1 820 лв. в банкноти от по 50 и 20 лв. и попълнен, и подписан банков ордер за сумата от 700 лв., 79-годишната пенсионерка подала жалбата на 30 юни в Първо РУ „Полиция“. Според дадените от нея описания посетилите я на предния ден две „баячки“ били млади и добре облечени жени. Едната имала златен пръстен на лявата ръка, а другата била със златно кръстче на шията. „Гостенките“ обикаляли от апартамент на апартамент, като предлагали „услугите си“ в областта на ясновидството и отстраняването на проблеми.

На пострадалата след продължил около час разговор те предложили да изгонят „лошите й мисли“, свързани с опасенията й около COVID-19, които тя споделила във връзка с няколко разговора по скайпа с близки, живеещи от години в САЩ.

„Гостенките“ настояли старицата да им даде за няколко минути наличните в жилището пари, за да ги „прочистят“, към тях стопанката добавила и попълнения ордер, с който възнамерявала да изпрати на своя близка сума, необходима й за закупуване на скъпи лекарства.

Банкнотите били поставени в кожена кесийка, която, преди да си тръгнат баячките, й била върната с „указание“ да не бъде отваряна поне още час, за да подействат магиите.

Пенсионерката изпълнила стриктно указанията, но когато все пак проверила кесийката, открила, че вътре има само нарязани на ситно бели листчета хартия.

От ОД на МВР – Стара Загора, напомнят на възрастните, че подобни „гостенки“ използват станали класика начини за баламосване и ощетяване на доверчивите. По случая е образувано досъдебно производство, проверяват се записите от намиращи се в близост до кооперацията на възрастната жена охранителни камери.

Христо ХРИСТОВ