Баща и син живописци подредиха обща изложба

132
Светлин Стоев си е отдъхнал - наследникът му Данко имал собствен почерк и път в изкуството

Обща изложба, на която са представени 60 творби: голямоформатни маслени платна и малка пластика, съчетание от бронз и рога от овни, подредиха в култовата старозагорска зала „Байер“ баща и син Светлин и Данко Стоеви.

Добре познатият с анималистичните си пристрастия Светлин Стоев, автор и на две белетристични книги („Будни сънища“ и „Подземни небеса“), не е изневерил на себе си: в част от платната оживяват любимите му каракачански кучета (художникът е учредител на Международната асоциация за признаване на каракачанското куче), а в други са вплетени сюжети от легенди и приказки. Достатъчно е да се вгледаш в заглавията на картините („Тишина от чанов ек, притихнала в сърцето на Балкана“ или „Карасеврийска легенда“), за да разбереш пиетета на твореца към мистичното, но и животворното начало.

Сравнително малко познатият Данко Стоев (завършил е графика във Великотърновския университет при проф. Радко Спасов и специализирал в университета на полския град Лодз) изненадва с усета си към композицията и цветовата многопластовост. За разлика от таткото, който има десетки изяви, а платната и пластиките му са притежание на стотици ценители у нас и чужбина (над 50 негови голямоформатни работи могат да бъдат видени из залите на замъка – реплика в Равадиново), Стоев младши до сега е имал само три самостоятелни изложби, като в тази експозиция той се представя в напълно непозната за ценителите и приятелите му светлина.

Картините и пластиките в зала „Байер“ смълчаха дузината малки художници от Мъглиж, за които се грижи Светлин Стоев

Залата се оказа тясна, за да побере приятели и познати, които дойдоха да поздравят авторите, неочаквано за всички пристигна и група деца от градчето Мъглиж, ученици на Стоев старши, който през последната година е поел ангажимента безкористно да им преподава началата на изобразителното изкуство в рамките на набиращото скорост Сдружение „Творецъ“.

С ръка на сърцето Светлин Стоев призна, че първоначално идеята за съвместна експозиция с Данко леко го притеснила, винаги е бягал от подражателството по родова линия, включително и по линия на писането (баща му, дългогодишният журналист и прозаик Йордан Стоев е автор на половин дузина романи и сборници с разкази, последната засега е „Градината на праведните грешници“, появила се за 80-годишнината му наскоро). Художник и автор на няколко книги е и по-малкият му брат Илко Стоев, който напоследък се е оттеглил да рисува в Родопите! Но Светлин Стоев вече можел да си отдъхне: синът имал своя път и свой почерк в рисуването.

Христо ХРИСТОВ