Баскетболният ЦСКА надви „Берое“ в зала „Диана“

52

Баскетболният ЦСКА стана първия финалист за Купата на Ямбол. Съставът на Росен Барчовски се наложи над заралийския „Берое“ с 94:79 в първия полуфинал, който се изигра в зала „Диана“. Така „червените“ регистрираха втори последователен успех в контролите, като срещу името им личи и едно поражение, а играчите на Бойко Миленков все още не познават вкуса на победата след две проверки.

Стартът бе сравнително равностоен. Силните изяви на Алекс Симеонов, Зейн Ноулс и Брандън Йънг от „армейците“ сложиха край на статуквото и позволиха на символичните гости да погледнат по-смело към комфортна разлика. До края на встъпителната част епизодичните прояви на Робърт Георгиев и Корнелиъс Хъдсън не дадоха желания ефект за заралии, а Ноулс напомни за себе си и направи така, че „червените“ да се откъснат с 8 точки разлика.

Проблемите в офанзивен план бяха видни и за двата отбора във втория период. Старозагорци обаче се отличиха с пълен обрат със съдействието на Мартин Стефанов и Александър Тодорович. Постепенно столичани обаче намериха своя ритъм с помощта на Венцислав Петков, Симеонов и Йънг, които им върнаха двуцифрения аванс. Точните стрелби на Дариъс Хол и Хъдсън дадоха нов живот на „зелено-белите“, но на полувремето светлинното табло светеше 45:38 в полза на тима от София.

Успешните попадения и за двете страни дадоха ход на второто полувреме. Все пак по-доброто представяне на Мартин Сотиров, Петков и Йънг помогнаха на „армейците“ да дръпнат отново с двуцифрена преднина. Заралии отговориха успешно чрез Стефанов, Хол и Хъдсън, но Сотиров често намираше място под светлините на прожекторите и изстреля новаците в първенството с 8 точки в края на предпоследната четвърт.

Символичните гости продължиха да играят ролята на лидери в последната десетка, като точната ръка на Йънг се превърна в основния фактор за това. „Берое“ отново направи опит да се доближи опасно с дружните усилия на Ти Кей Идоджи и Хол. В този момент Дамян Минков, Андрей Иванов и Сотиров се разписаха по веднъж, пращайки победата в „червения“ лагер.

Брандън Йънг бе движещата сила за победителите с 22 точки, 6 борби и 7 асистенции. Мартин Сотиров (4 точни шута зад дъгата) и Алекс Симеонов (9 овладени под двата ринга топки) се разписаха с по 19 пункта. По 11 вкараха Венцислав Петков и Андрей Иванов, който се отчете и с 11 овладени под двата коша топки.

Корнелиъс Хъдсън отвърна за старозагорци с 23 точки, Дариъс Хол прибави 13 пункта, а Мартин Стефанов има 10.

„Ямбол“ е другият финалист на домакинския турнир в зала „Диана“, след като удари с 88:73 „Левски“. Така „Берое“ ще се изправи срещу „сините“ в спор за третото място…

(СН)