Баскетболният „Берое“ ще участва в турнира за ФИБА Къп

81

Появи се разнобой за новата регионална лига в баскетбола. Първоначалният проект бе тя да стартира като българо-македонска, но към нея обаче ще се присъединят и гръцки отбори.

Македонците, чиято федерация се оглавява от шампиона на страната ни с „Лукойл Академик“ Перо Антич, настоявали турнирът да почне догодина. Ние – в лицето на легендарния ни президент Георги Глушков (единствения българин, играл в НБА), заедно с гърците държим надпреварата да стартира още тази есен.

Засега форматът е с по четири тима от България и Македония, докато Гърция е готова да се включи с два. От наша страна трябва да участват първите четири в класирането на прекратения ни шампионат – ботевградският „Балкан“, столичният „Левски Лукойл“, самоковският „Рилски спортист“ и старозагорският „Берое“.

Иначе Българската федерация по баскетбол взе решение евроквотите за Сезон 2020/2021 да се определят от класирането в кампанията 2018/2019. Така в Шампионската лига ще ни представя носителят на титлата – „Балкан“, а в турнира за ФИБА Къп – вторият и третият от въпросния сезон, съответно „Левски Лукойл“ и „Берое“.

Петър ПЕТРОВ