Баскетболистите от Града на липите – безкомпромисни срещу „Спартак“

29

Баскетболният „Берое“ спечели домакинския си двубой срещу плевенския „Спартак“ с 87:72. Старозагорци контролираха изцяло развоя на събитията на игрището, като дори водеха с 25 точки преднина в началото на последната четвърт.

Старши треньорът на заралии Любомир Минчев не можеше да разчита на Седариан Рейнс, Костадин Лазаров, Дамян Минков и Мишо Комбаков. Специалистът заложи в началото на петица, съставена от Бишъп, Ваклинов, Гавин, Николай Стоянов и Кей Джей Фейджин. Още в началото беройци наложиха своята игра и не след дълго показаха, че са по-добрата формация на игрището и преди средата на частта дръпнаха с двуцифрен аванс – 16:6. Нападението на отбора и играта в отбрана се получаваха, което създаде сериозни проблеми на тима от Плевен. В края на периода за кратко гостите свалиха своето изоставане на 7 пункта, но старозагорци отново вдигнаха оборотите и затвориха първите 10 минути с аванс от 28:15. Картината през втората част се промени значително. В началните минути разликата между двата тима се задържа около 10-12 точки, но още преди преполовяването на времето „зелените“ попаднаха в криза и дълго не можеха да намерят целта. Все пак след известно прекъсване „Берое“ отново намери себе си и заигра успешно в нападение, а точките започнаха да се редят. Бишъп, Симеон Илиев, Роуз и Николай Стоянов отново върнаха убедителната преднина за домакините и се стигна до 47:36 на полувремето.

След почивката Ваклинов и Фейджин бяха точни за домакините, вдигайки преднината до 51:36. С две успешни атаки обаче „Спартак“ показа, че не се е отказал да преследва нещо повече в мача. Страхотна тройка на Гавин взриви пейката на домакините. Попадението на американеца постави серия от поредица успешни стрелби от зоната на трите точки. За кратко беройци вдигнаха своята преднина на над 20 пункта, което напълно уби всякаква интрига в срещата. За убедителния аванс допринесе и фактът, че гостите просто не можеха да вкарат. Така с 23:12 в третата четвърт и 70:48 „зелените“ очакваха заключителните минути. Те започнаха с нова тройка, този път на Брейди Роуз. Фейджин с хубав пробив намери оставения непокрит Стоянов, който с прецизна стрелба увеличи на 75:50. В следващите минути обаче организацията на отбора падна и това даде възможност на гостите да върнат няколко точки от изоставането си. Любомир Минчев реагира мигновено с прекъсване, но „Берое“ не успя да намери играта си от предната част. Гостите от своя страна направиха максималното, сваляйки разликата на 15 точки…

(СН)