Багер събори стена на 130-годишно училище… погрешка

549
Представители на община Казанлък извършваха във вторник обследване за случилото се с училищната сграда, за да издадат предписание за последващите действия

Директорка пропуснала да уведоми Община Казанлък за започналия ремонт

Построено преди 130 години училище в казанлъшкото село Горно Черковище няма да отвори врати за първия учебен ден, след като багер по погрешка събори една от стените на физкултурния салон и сградата стана опасна за живота и здравето на близо 90-те ученици от първи до седми клас.

Инцидентът е станал около обяд в понеделник, когато машина на строителната компания „Кибо 2 „ЕООД, наета от училищната директорка Гинка Желязкова да направи дренажната система в двора на училището, ударила една от стените и покривът се килнал.

За извършващите се ремонтни дейности в ОУ „Климент Охридски“ не са били уведомени нито кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, нито кметът на селото Антон Антонов и началникът на РУО в Стара Загора Татяна Димитрова.

Тепърва ще се изясняват подробности около ремонта, стойността и начинът, по който е била наета фирмата от директорката. Само по случайност при рухването на стената наоколо нямало деца. Веднага е било извършено укрепване на покривната конструкция, предстои цялостно обследване състоянието на сградата, за която към момента липсват каквито и да са чертежи и планове.

Жители на Горно Черковище разказват, че до самодейния ремонт се стигнало след поредното наливане на школото с подпочвените води, стичащи се от стръмния скат след всеки по-проливен дъжд.

Според зам.-кмета на Казанлък по строителството инж. Даниела Колева училищната сграда е била издигната от местните жители веднага след Руско-турската освободителна война, трийсетина години по-късно към нея бил „долепен“ физкултурният салон. Разпореденото от кмета Галина Стоянова обследване ще трябва да даде отговор на въпроса дали салонът ще бъде ремонтиран, или ще се наложи изграждането му наново. По думите на кмета изпълнителят на ремонта изразил съгласие да отстрани аварията за своята сметка.

Из школския двор има разпилени оглозглани кости от крави и телета, домъкнати тук най-вероятно от кучетата или чакалите

Вече е издадена заповед, по силата на която от 16 септември децата от Горно Черковище ще започнат учебната година в училището на съседното село Бузовград, където имало достатъчно свободни класни стаи. От Общината се ангажират да осигурят и транспорт до там.

От РУО – Стара Загора, твърдят, че директорката е била длъжна да ги уведоми за предприетите действия, но това по неизвестни причини не се е случило. За станалото навръх 9 септември там разбрали от кмета на Казанлък.

В още едно училище на територията на Старозагорска област е имало проблем с началото на учебната година: при пожар на 31 август са изгорели две от стаите на ОУ „Просвета“ в павелбанското село Тъжа. Щетите там обаче са малки и в момента стаите се ремонтират, коментира началникът на РУО Татяна Димитрова.

Христо ХРИСТОВ