Баба на 2 правнучета прави дебют с фотоизложба

108
Величка Николова сред любимите си маслодайни рози в Казанлък, където ще открие на 22 ноември първата си самостоятелна фотографска изложба

Казанлъчанка, която има 3 внучки и две правнучета, ще дебютира със самостоятелна изложба в уникалния Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства на 22 ноември, където ще представи 39 свои цветни и черно-бели кадъра, заснети през последните 2 десетилетия, през които не се отделя от фотоапарата си. Величка Николова е родена в семейство на миньор от русенското село Беляново на 10 януари 1949 година, за пръв започнала да снима още като ученичка с тогавашните съветски апарати „Смяна“, но животът така я завъртял, че доста дълго рядко имала възможност да упражнява хобито си. До пенсионирането си работела в системата на електроснабдяването, в Казанлък попаднала през 1984 година със семейството си и просто се влюбила в природата.

Няма представа колко снимки е направила досега, със сигурност са над 100 000, а когато получила поканата за първата си самостоятелна изложба това лято, изпаднала в „тих ужас“ и занесла флашка, в която имало над 1200 кадъра. Кураторът на предстоящата експозиция Стефан Папукчиев се хванал за главата, много му се искало да извади поне по кадър от различните обекти, но признава, че нямало да стигне мястото не само в музейния салон, а и в залите на цял Казанлък.

Плакатът за дебютната изложба на казанлъшката фотографка

Величка се определя като пленница на светлината, такова е и мотото на експозицията й, признава, че фотографията я спасява от тъжните мисли и унинието. Няма спомен да е печелила от снимането си, раздала е фотографии на хиляди хора, с удоволствие споделя красотичките, хванати от обектива й, от профила си в социалните мрежи. Надява се за откриването на изложбата да дойде поне едно от правнучетата, което живее в България, ще очаква обаждане и по телефона от внучката си, която от няколко години работи със съпруга си като шофьор на ТИР и пътува по цял свят. Със сигурност в експозицията ще има поне една снимка от любимите й кукерски празници, които не пропуска да заснема вече близо 20 години. Признава, че е била истински щастлива, когато през 2013-а година заснема уникалната портретна изложба върху скалите край Приморско, където пловдивчанинът Стойко Гагъмов нарисувал ликовете на близо 20 световноизвестни личности, сред които на дякон Левски, пророчицата Ванга, актьора Тодор Колев и Ван Гог.

Петър ХРИСТОВ