Атанас Славов, ДБ: Ще обжалваме отказа на РИК, казусът показва липса на опит при боравене с електронни подписи

132
Доц. Атанас Славов

„Демократична България“ – Стара Загора, ще обжалва в определения от закона срок пред Централната избирателна комисия отказа на РИК – Стара Загора, да регистрира кандидатската листа на обединението. За казуса бе съобщено снощи, когато в 17 часа изтече установеният от закона срок за регистриране на листите. За „Старозагорски новини“ водачът на „Демократична България“ в Стара Загора доц. Атанас Славов коментира, че в основата на създалата се ситуация стои липсата на опит на членовете на РИК – Стара Загора, да боравят с електронни подписи. Той определи решението на Районната избирателна комисия като юридическо неиздържано и фактологически непълно. Славов подчерта, че представители на „Демократична България“ са регистрирали кандидатските листи в други райони на страната в абсолютно същия формат. „Лично аз вчера занесох документите на колегите, които регистрираха нашите кандидати в Пловдив. РИК – Стара Загора, не се допита до ЦИК, което задълбочи неразбирането. Хартиените екземпляри и флаш паметта бяха представени коректно в 16:15 ч. Цялата информация беше свалена от представител на РИК – Стара Загора. Беше проверен и сертификатът на електронните подписи. Неточно е посочената информация, че едва в 18 часа е подадена преносимата памет. Напротив, това се случи още при регистрацията. Беше установено, че електронният подпис на Атанас Атанасов е в качеството му на председател на ДСБ, а на Христо Иванов е негов личен, но това не променя тяхната валидност“, категоричен бе доц. Атанас Славов.

Водачът на листата на „Демократична България“ в Стара Загора обясни, че самият той не е отказал да подписва документи, защото не е получил подобно указание, с което да удостовери – „вярно с оригинала“. „Ако от мен бе поискано подобно нещо, щях да го направя“, отбеляза Славов. По повод посоченото от РИК – Стара Загора, твърдение, че електронното писмо с документите за регистрация е получено след 17 часа от мейл, който не е определен от „Демократична България“ като официален, Атанас Славов обясни: „Този мейл беше пратен за всеки случай, ако от РИК – Стара Загора, не са успели да свалят електронните образци, които се намираха във вече предоставената им флаш памет. Електронната идентификация не изисква потвърждаване с мейл. От мен беше поискано да се свържа с двамата съпредседатели на „Демократична България“ и те да положат подпис на хартиен документ, който да бъде сканиран и изпратен на старозагорската комисия. Аз отбелязах, че подобен акт обезсмисля формата на електронна идентификация“, каза още за събитията, разиграли се вчера следобед, доц. Славов.

Казусът с регистрацията на листата на „Демократична България“ трябва да получи своето окончателно решение до средата на следващата седмица. Атанас Славов изрази надежда, че ЦИК ще вземе под внимание изложените в жалбата на обединението обстоятелства и ще реши случая бързо. „Не искам по никакъв начин казусът да ескалира повече. Надявам се, че никой не иска да попречи на правото на старозагорци да гласуват за „Демократична България“. Това е конституционно право. Казусът ни поставя пред проблем по отношение стартирането на кампанията, но сме в готовност“, заяви Славов.

Живко ИВАНОВ