Атанас Михнев, ПП: Промяната тепърва ще дойде в Стара Загора

1893
Старозагорският депутат от 47-ото НС Атанас Михнев

Според депутата в 47-ото НС идеята за промяна отдавна битува в Стара Загора. „Продължаваме промяната“ още изгражда своя облик като организация. В момента хората на Петков и Василев избират своя областен координатор

 – Господин Михнев, защо вече не чуваме гласа на „Продължаваме промяната“ в Стара Загора, докато представителите на другите партии дават пресконференции на различни теми?

– Благодаря Ви за този въпрос! „Продължаваме промяната“ започна като идея – да живеем по-добре, да няма такава убийствена разлика между бедни и богати, да няма корупция в управлението, България да се управлява от работещи институции, а не от сараи. Старозагорци прегърнаха тази идея и повече от 28 000 души ни гласуваха доверие да бъдем техни представители на изборите през 2021 година. За няколко месеца управление обаче видяхме, че промяната не е спринт, а маратон. Институциите са проядени от непрозрачност и корупция, смяната на модела е трудна. Опитахме смело и не считам, че се провалихме въпреки грешките.

В Стара Загора може би това не се усеща, но „Продължаваме промяната“ е втора политическа сила. Все пак всички българи искат промяна и по-добър живот, въпросът е как да го постигнем и гласът ни е силен. Ние вярваме, че промяна може да има само чрез борба с корупцията и олигархията, която е прояла всички партии, без изключение. Искаме управници, които не са свързани с далаверите на миналото и разграбването на работещата икономика на нашия град. В този смисъл „Промяната“ като организация тепърва ще заяви себе си в Стара Загора.

 – И как ще направите това?

– Първата ни работа е да изградим своите структури и екипи. Да покажем своите лица на старозагорци. Разбираме, че докато управлявахме, се забавихме с това. Все пак се обръщаме към обществеността и търсим своите съмишленици. В момента тече срокът за номинации на областен координатор на ПП за Стара Загора. Очаквайте това да бъде човек, който има реноме, готов е да се бори с корупцията и не е свързан със статуквото в града ни, което всички познават добре.

А че Стара Загора има нужда от промяна, се усеща и във въздуха – пряко и преносно. Скоро градът ни беше с най-замърсения и дори опасен за дишане въздух, виждате, че движението е затруднено, доходите са в застой. „Продължаваме промяната“ ще работи за това Стара Загора да е проспериращ, зелен европейски град. Впрочем градоначалникът Живко Тодоров обяви на 5 октомври, че това е последното му обръщение към старозагорци като кмет. Аз вярвам, че кмет от ПП може да донесе промяна за града.

 – Какво в Стара Загора има нужда от промяна?

– Първото, което трябва да се промени, е старозагорци да не работят за смешни пари. Това съм го казвал няколко пъти под различна форма – да се подобри икономическият климат в общината. Как? С активно привличане на инвеститори. Знаете, че като депутат редовно правих срещи с компании, които да дойдат в района. Обикалях, където мога – от Англия до Индия – за да представям Стара Загора и региона. Имах и кампания за 1000 работни места за 4 години, която смятам да си доизпълня и да ги създам.

Та, какво ще ни донесат по-високите доходи? Например, забелязали ли сте, че сме на второ място в страната по кражби? Това е един огромен проблем – битовата престъпност бележи ръст. Считам, че той е продиктуван от немотията, в която живеят хората. Да сте чули в една просперираща община да се краде? Така че ще работим за повишаването на доходите на хората, които статуквото в града държи ниски.

 – Това заявка на „Продължаваме промяната“ за кметското кресло ли е?

– Да. „Продължаваме промяната“ има доверието на над 20% от българите. В момента сме втора политическа сила и работим отново да бъдем първа и да спечелим подкрепата на 1 000 000 българи. Искаме и можем да донесем промяна в местната власт в Стара Загора, а и в цялата страна.

Отново казвам: промяната не е спринт, а маратон. Тя минава през смяна на модела на работа не само на централно ниво, а и на регионално, на местно ниво. Истинската, качествената промяна ще се усети след 5-6 години, както чак сега се усещат безобразията от управлението на ГЕРБ. Впрочем тази промяна вече започна, защото вече не може задкулисието просто да си състави кабинет. Политическата импотентност на ГЕРБ е видима вече трети месец след изборите. Ние как намерихме формула за управление с 67 депутати? Те защо не искат? Или може би – не могат!

Казах управление. За 8 месеца работа в Министерски съвет и Народното събрание се изправихме пред много кризи, работихме, допуснахме и грешки. Крилата фраза на нашите опоненти от ГЕРБ е, че „който не работи, той не греши“. Важното обаче е, че имената ни, със сигурност моето име, не може да се свърже с далавери, корупция, задкулисие, олигархия, статукво. Така че тази честност, която е в основата на „Промяната“, смятам, че старозагорци ще подкрепят.

 – Каква е позицията на „Продължаваме промяната“ за „Марица изток“? Видяхме един План за териториално развитие, видяхме документи, в които се говори за затваряне през 2026 година.

– Най-важният за региона въпрос! Първо, позицията на всички в „Продължаваме промяната“ в Стара Загора и моята позиция, заявявана многократно, е, за запазване на „Марица изток“ възможно най-дълго. Комплексът трябва да работи поне до 2038-а, а и отвъд този срок. България няма друга алтернатива и източник на енергийна независимост в тази енергийна криза. Трябва да сме луди да го затворим. Да, трябва да отговаряме на стандарти, но не и да затваряме мощности!

Разбира се, в „Продължаваме промяната“ всеки може да формира своя позиция, партията ни е съвсем млада и демократична, но по темата за териториалния план мисля, че нашият експерт по енергетика Радослав Рибарски отговори ясно защо и какво пише. Можете да се обърнете към него за детайли. Аз съм твърдо против затварянето на комплекса. И баща ми, и леля ми са пенсионери от „Марица изток“, както и хиляди старозагорци, които над половин век са работили и работят, за да може в домовете на българите да има светлина и топлина.

(СН)