Атанас Михнев, ПП: Неизпълнението на КТД ощетява децата в училище

111
Депутатът Атанас Михнев по време на срещата с председателя на СБУ Янка Такева

Старозагорският народен представител от ПП „Продължаваме промяната“ Атанас Михнев се срещна вчера с председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева. Срещата е продължение на разговор по проблемите на училищното образование. През миналата седмица той беше отворен по инициатива на работна група „Образование“ на „Продължаваме промяната – Стара Загора“ с министъра на образованието акад. Денков.

Михнев сподели предложенията на работната група, които стъпват на приемственост между всички, работещи по проблемите и възможностите на образованието и настояват да бъде спазван Колективният трудов договор, от който се вижда, че всяко училище следва да има психолог, педагогически съветник, логопед, социален педагог, ресурсен учител. По думите на Янка Такева международният опит показва доста добри резултати при прилагане на този модел на работа. Липсата обаче на кадри и нормално заплащане лишават децата от тези възможности.

В бързо развиващия се свят на свръхкомуникации и предлагане учениците понякога не се справят. Част от тях агресират, други се затварят в себе си. Това са проблеми, по които старозагорската инициативна група „Образование“ вече работи. Грамотност, изкуство и спорт са три стълба, които дават на съвременното дете увереност, познание, избор и основа за правилна реализация, сподели депутатът Михнев на срещата с Такева. Тя силно подкрепи идеята за повече извънкласни дейности и общуване за децата в и извън училище.

„8-ми септември е международен ден на грамотността и се надявам нашата работна група да сподели тогава реален опит в подпомагането на децата от училищна възраст по пътя им на трупане на опит“, отбеляза Михнев.

Като старозагорец той изрази задоволство от бързия темп на развитие на Тракийски университет, вече част от европейската мрежа на иновативните университети. Тъй като връзката между бизнеса и училищата е другата голяма тема, по която той работи, по думите му би било изключително полезно, ако могат да бъдат задържани квалифицираните кадри в България. „В тази посока се работи от много години, трябва да бъдем по-предприемчиви и с добри законодателни инициативи да дадем достатъчно кадри на бизнеса“, коментира Михнев.

Той акцентира и върху т.нар. „синя карта“ за работници от трети страни, което според него ще бъде малка, но добра помощ за бизнеса. „Това ще бъде и една от големите ми задачи, ако животът на този парламент бъде удължен. Предстои ми да организирам среща с предприемачи, образователни институции, НПО, Агенция по заетостта и други организации по коментираните въпроси“, допълни Михнев.

(СН)