Атакуваха майстор на фалшификати от Античността

368
Иззетите от полицията фалшификати от античната епоха, намерени в работилницата на старозагорския ювелир

50-годишен старозагорец е задържан в хода на специализирана полицейска операция за пресичане, разкриване и документиране на престъпления, свързани с изработка на фалшификати от Античността и търговия с тях.

Криминално проявеният, но за други престъпления мъж е бил закопчан на 23 юли след обиск в къща, където е намерена работилница за отливане и склад с готова „продукция“. Акцията е била осъществена под ръководството на Окръжна прокуратура съвместно с експерти от сектор „Културно-исторически ценности“ при Главна дирекция „Национална полиция“.

Иззети са 24 имитации на мечове от Античността, в това число и ползвани в древността от траките мохайри (ножове), 16 реплики на ритони, украси и други съдове, за чието състаряване е използвана киселина.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 278б(1), ал. 1 и ал. 2 от НК. Работата по документирането му продължава под прякото ръководство на Окръжна прокуратура – Стара Загора.

Занимаващи се от години с металолеене специалисти са категорични, че иззетите реплики са от доста ниско качество и трудно можело да бъдат продадени на черно като оригинали. Лесно се разбирало, че е ползван месинг, а не бронз. Предполага се, че калъпите са били изработени с 3D-принтер, като е било гонено количество, а не качество. Сходно е мнението и на археолози от региона, които твърдят, че с просто око се откривали несъвършенствата.

Петър ХРИСТОВ