Арх. Мартин Паскалев, кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ: Общински съвет Стара Загора има нужда от специалисти. Имам какво да предложа за развитието на града

151
Арх. Мартин Паскалев

– Арх. Паскалев, Вие сте представител на гражданската квота в листата на партия ГЕРБ. Какво Ви мотивира да се включите в обществено-политическия живот на Стара Загора?

– Онова, което повлия на решението ми да приема да бъда част от листата на ГЕРБ, е личността на Живко Тодоров и промяната, която настъпи в Стара Загора през последните 8 години от неговото управление. Тези два мандата показаха, че може да се работи целенасочено, отдадено и с визия. Личните ми мотиви са, че искам да бъдат част от този деен, предприемчив и работещ с размах екип. Моето участие е част от процеса на доверие, което ГЕРБ гласува на хора, които до момента не са имали своята политическа ангажираност. Съгласих се да направя тази крачка да участвам при взимането на важните решения за нашия град, защото смятам, че има какво да дам и да предложа в бъдеще. В последния мандат на Общинския съвет в Стара Загора липсваха архитекти. Затова смятам, че мога да бъда полезен със своите познания и опит в тази сфера. Признавам си обаче, че не гледам на това ново предизвикателство пред мен от перспективата, че ще ставам политик. Аз не се чувствам политик, не притежавам политическото говорене. Аз съм млад човек с опит и познания като архитект.

– Като архитект и преди всичко старозагорец кои от промените в града бихте откроили?

– На първо място ще посоча ремонта на централната пешеходна улица. Това е най-значимата промяна за Стара Загора през последните 20 години. С реализацията на този проект вече имаме основата, върху която да стъпим, за да започнем да изчистваме детайлите и малките неща във визията на нашия град, които да дадат онзи цвят и уникалност на градската ни среда, която всички чакаме. Като професионалист оценявам, че свършеното по бул. „Цар Симеон Велики“ е на много добро ниво. Трябва да се гордеем от пешеходната улица, която имаме в момента. Тук трябва да отбележа също обновяването на надлеза, с което бе разтоварен трафикът, и ремонта на парк „Митрополит Методий Кусев“. Изказаха се негативни мнения за Аязмото, но днес се вижда, че промяната бе необходима. Направено бе едно цялостно освежаване на парка. Имаме нови пейки, нови алеи, настилка и най-важното – белите дробове на Стара Загора бяха осветени. Това бе ключово решение. Без да бъде променено каквото и да било в цялостното разположение и състояние на парка, днес имаме една по-приветлива зелена среда. Аязмото е такова, каквото всичко го знаят, но по-свежо. Това е моето мнение. Следващата стъпка е свързана със започналия ремонт на Зоопарка и предстоящия на Летния театър. С това ще направим този комплекс едно настина уникално място, на което всички старозагорци и гости на града ще се радват.

– Ще споделите ли Вашите идеи за визията на Стара Загора? По какъв начин си представяте града? В каква посока следва да бъдат насочени усилия?

– На първо място трябва да създадем предпоставки за задържане на младите хора. Визирам възможността за пълноценно оползотворяване на свободното време. В тази връзка в последните месеци се разви идеята за обособяване на т.нар. „Арт квартал“ в Стара Загора. Това е нещо интересно, което трябва да бъде развито. Нека стимулираме развитието на културата и духа на града на места, различни от Операта, Театъра и т.н. Трябва да започнем да мислим по малко по-алтернативен начин за използването на определени градски пространства. Това е търсено от младите хора, а ние все пак целим да привлечем тяхното внимание. По-важно от забавленията и социалния живот обаче е развитието на бизнеса и икономиката. В тази връзка цел максимум, която трябва да бъде реализирана през следващите четири години, е изграждането, развитието и оползотворяването на пълния капацитет на Индустриална зона „Загоре“. Изпълним ли този приоритет, следващата стъпка е свързана с това да мислим в каква посока можем да я развием. Паралелно с новата икономическа зона на града обаче трябва да се стремим към привличането на бизнеси в сферата на IT технологиите. За тази стъпка първото условие е свързано с това да предложим офис от висок клас. Това в голяма степен е в сферата на бизнеса. Важното е да се борим за всеки един инвеститор!

– Градоустройството безспорно е една от важните теми, свързана с бъдещето на Стара Загора. Презастроена ли е централната част на града, арх. Паскалев?

– Не смятам, че в Стара Загора има презастрояване. Моето мнение като специалист е, че централната част е изпълнила своите възможности на около 90-95%. Вероятно има хора, на които не им харесва, че на определени места се появяват нови кооперации, но това е нормално. Стара Загора е голям град. Няма как да избягаме от това да има строителство. То е част от нашето градоустройство. Икономическото развитие върви успоредно със строителството. Трябва да си дадем тази ясна сметка. Това не е проблем. Нещо, върху което следва да се работи, е намирането на разумно решение за изваждането на автомобилния трафик от централната градска част. В европейски план тази тема е водеща. Тя обаче е свързана с осъзнаването на факта, че макар и голям град Стара Загора предоставя идеална възможност да не ползваме моторното си превозно средство, за да достигнем до работното си място. Освен това разполагаме с градски транспорт, който беше цялостно обновен, тепърва предстои внедряването на нови подобрения в него, а не след дълго ще видим и електробуси. Това е бъдещето – екологична и зелена Стара Загора. В тази връзка искам да отбележа, че изключително положителна за града ни бе програмата за енергийна ефективност на многофамилни сгради. С изпълненото саниране бе повишена енергоефективността на панелните постройки, което води след себе си до намаляване на потреблението на електроенергия.

– Кои са добрите инфраструктурни решения за разтоварване на трафика в Стара Загора?

– Безспорно в тази посока отново ще спомена разширяването на жп надлеза и двете кръгови кръстовища. Това е значим проект за града ни. Що се отнася до конкретните мерки, които местната администрация може да инициира, то те са свързани с намирането на обходни маршрути. Идея с особен потенциал и перспектива е продължаването на бул. „Славянски“ до пресечката, която води към Старозагорските минерални бани. Вече е започнало изработването на проекта, което е добро начало. Чувам предложения за създаването на подземни паркинг в централната част на града, но това определено не е добро решение. Няма как да разтовариш движението, ако създаваш условия в центъра да се изсипват 400-500 автомобила. Това не е европейска практика. Подобни съоръжения за паркиране на автомобили се правят в периферията на града. В София виждаме, че такъв тип паркинги набират все по-голяма популярност. Те са безплатни за онези, които имат карта за градския транспорт, което създава възможност и ние да мислим за подобна обвързаност. Друг е въпросът, ако създадем по един паркинг в северна, южна, източна и западна посока на града, доколко те ще се ползват. Примерът с подземното съоръжение зад Универсалния магазин е изключително показателен. Този паркинг в максимална степен е пълен на едва 50% от капацитета си. Очевидно шофьорите предпочитат да вместят някак колата си на улицата, където да заплатят за престоя си.

– Арх. Паскалев, с какво ще бъдете полезен на старозагорци, ако бъдете избран за общински съветник?

– Смятам, че мога да допринеса за развитието на моя роден град. Надявам се, че моите съграждани ще ми гласуват доверие. Нека изберат визията на един млад специалист, който иска Стара Загора да се развива положително. Много бе направено до момента за облика на града, но конкуренцията е сериозна и работата трябва да продължи.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!