Археолози копаят в училищен двор за антична улица

51
Ръководителят на разкопките Мария Камишева не бърза с предположенията за евентуалните тайни под повърхността на терена в центъра на археологическия резерват

Активно проучване на част от двора на старозагорското Второ основно училище „Петко Р. Славейков“ започна екип от Регионалния исторически музей с ръководител Мария Камишева.

Дворът е на метри от крепостните зидове на античния град Августа Траяна и неговия форум, на практика е в самия център на археологическия резерват и никога до сега не е бил обследван за находки. Сградата на училището е построена в далечната 1881/1882 година и е обявена за паметник на културата от национално значение, няма данни през столетието на това място да е имало някакви монолитни градежи, което дава основания на археолозите да очакват интересни находки от далечното минало. Срокът за цялостното проучване на терена, върху който ще се изгражда нов физкултурен салон, е до началото на декември, близо месец е продължило търсенето на изкопчии, след като първоначално с багер бе направен изкоп с дълбочина около метър.

Финансирането е осигурено от бюджета на Община Стара Загора, ако бъдат открити интересни структури от далечното минало, най-вероятно те ще бъде запазени ин-сито по подобие на намиращи се в близост обекти.

По думите на завеждащата отдела „Антична археология“ при РИМ – Мария Камишева, имало голяма вероятност да бъдат открити останките от една от античните улици, която е преминавала в посока изток-запад. Още в първите дни са разкрити основите на масивна сграда, тепърва ще се установяват размерите й и евентуалното предназначение в древността.

Само на стотина метра от изкопа се намират Античният форум и античните терми, в близост преминава и някогашната централна градска улица „Декуманус максимус“. Проучванията на територията на резервата датират отпреди 120 години, съвсем наскоро в сградата на музея бе експонирана реставрирана изящна подова мозайка с размери от около 15 кв. м, която е била изработена през IV в. Мозайката бе открита при разкопки през 2016 година, рecтaвpацията e направена по нова технология със специални алуминиеви пити, които позволяват тя да бъде мобилна и да се представя на различни места. Тя е извършена c финaнcoвaтa пoдкpeпa нa Министерство на културата, участвало в проекта със средства в paзмep нa близо 30 xиляди лева.

Стабилна метална ограда разделя терена на разкопките от двора на училището, където малчуганите прекарват междучасията си.

Христо ХРИСТОВ