Арман Бабикян пред „Старозагорски новини“: Не се надяваме, ние сме сигурни, че протестите ще доведат до оставките на Борисов и Гешев

287
На 1 август вечерта соченият за баща на фейк новините Арман Бабикян дойде в Стара Загора, за да подкрепи блокадата на магистрала "Тракия". Палатковият лагер пред подстъпа на магистралата

– Г-н Бабикян, защо дойдохте в Стара Загора? Не Ви ли стигат протестите в София?

– Дойдох да подкрепя хората тук.

– Всеизвестни са двете основни искания на протестиращите – на правителството и на главния прокурор Гешев. Каква според Вас е алтернативата след тези оставки?

– Избори, а след това глас народен, глас Божи. Гледаме протестът на влезе в следващото Народно събрание.

– Да, но тези млади хора, които на площадите нямат политическа партия, тях кой ще ги представлява по време на изборите.

– А, има поне 10 вида политически партии на площада. Срещам хора като Румен Петков, като Татяна Дончева, като „Зелените“, като Христо Иванов, като Корнелия Нинова. Не мога да ги изброя всичките. Видях наистина хора от над 10 абсолютно различни политически субекти – от ляво до дясно, които нямат нищо общо един с друг. Има и много безпартийни. Всякакви хора има на площада.

– И протестиращите ще избират из между тях?

– Да, ще си избират между тях или нови политически субекти. Видях сценаристите на Слави на протестите, видях хората на Мая Манолова, наистина всякакви хора видях. И аз не ги избирам, те идват доброволно на площада.

– Но болшинството от имената на политиците, които изброихте, са част от системата, срещу която младите сега протестират. Избирайки тях, те всъщност ще изберат статуквото.

– Желанието е тяхно, аз не мога да решавам те какво да изберат. Изборът ще бъде техен, свободен. Ако не им харесва нищо такова, могат да си направят своя партия – „партия на протеста“ да я наречем.

– Ако има предсрочни избори, те чисто юридически няма да имат времето да регистрират такава партия.

– Ако не знаят как, аз ще ги посъветвам, знам как.

– Платени ли сте Вие от Отровното трио? Колко пари Ви приведе забегналият в Дубай бизнесмен?

– Милиарди.

– Питам сериозно?

– Не е сериозен въпросът.

– Това битува в общественото пространство, затова Ви зададох въпроса по този начин.

– Не, не битува в пространството. Това битува в пропагандата на Борисов. Само там. Нито един нормален човек не може да се върже на такива пропагандни номера.

– Вас Ви наричат „бащата на фалшивите новини“…

– Това пак е пропаганда от страна на ГЕРБ. Вижте, аз отдавна съм спрял да се занимавам с тези хора. Нито имам парите, нито времето да се занимавам с лъжите на ГЕРБ. С тях ще се видя в съда.

– Защо Отровното Ви трио застана в основата на протеста?

– Защото така решихме, защото ни прекипя. Чухме се по телефона – единият изпитваше студенти, другият излизаше от съдебна зала, пуснахме събитие във Фейсбук и отидохме на шадравана пред президентството, където Гешев извеждаше въоръжените си копои от президентството. Аз много ясно казах на площада в някой от следващите дни, че така не се прави. Така се прави държавен преврат, така не се прави правосъдие. Ако бяха влезли при Борисов, когото също не харесвам, щях да съм на същия площад. Ако бяха влезли в Народното събрание – също. Има три места, в които не се влиза с тълпи от въоръжени гардове, все едно атакуваш Осама бин Ладен. Това са тези три власти. На тези места не се влиза така, ако човек иска да спазва законите и ако иска да има правосъдие и справедливост. Затова отидохме там, но се оказа, че това е тапата, която отпуши гнева. Причината, поради която хората са на площада, обаче вече не е тази. Това беше само първият ден.

– Но ако действията на Гешев отключиха тапата на гнева, ще отречете ли, че президентът Румен Радев стимулира уличното недоволство?

– Не знам как го е стимулирал. Хората се събраха по собствено желание, не ги е викал Радев. Нито мен ме е викал Радев.

– И все пак гражданите искат да чуят какво се предлага след оставките.

– Служебно правителство, избори…

– А Отровното трио…

– Имаме си наша работа.

– Тоест, няма ли да участвате във властта?

– Не съм казал, че няма. Ако човек им каже, че няма, те се успокояват. Трябва да бъдат дебнати през цялото време, защото веднага започват да крадат.

– От двете искания за оставки коя, според Вас, трябва да бъде първата?

– И двете са важни – Борисов и Гешев работят заедно. Единият изпълнява функциите, с които мафията го е натоварила, другият изпълнява поръчките му и преследва противниците му.

– Отново ще попитам – кой финансира протеста? Доста реквизит се купи за самодейностите пред Министерски съвет – домати, свински уши, тоалетна хартия, кенчета бира.

– Ние събирахме пари помежду си и ги купихме. Знаете ли колко струва всичката тоалетна хартия, която хвърлихме пред Министерски съвет. Сметката беше 300 лева.

– А Божков?

– И десет пъти да ме питате, отговорът е същият. Финансираме всичко с лични средства, с приятели, с хората около нас. Бъркаме си в джоба и плащаме.

– Все още действащата лидерка на БСП Корнелия Нинова даде заявки на Бузлуджа, че те са готови за новото начало. Вие лично припознавате ли БСП като алтернатива?

– Аз имам своите лични предпочитания, но този протест, който се случва в момента, няма партиен цвят. Има хора от 10 различни цвята минимум. Моите предпочитания винаги са били вдясно и ще продължат да бъдат вдясно, но това не е темата на протеста. Както виждате, нито една от партиите не смее да вземе микрофона на площада в София.

– Защо?

– Защото ние не даваме микрофона на партийни лидери.

– Много граждани не само в София, но и в страната не са съгласни с блокираните кръстовища, пътища и т.н.

– Сигурно. Но те ще трябва да преценят кое е по-важно за тях – да бъдат ограбвани още години или да заобикалят 20 дни. Когато правят ремонт на „Дондуков“, софиянци пак заобикалят, не се притеснявайте.

– Но ако напрежението между неподкрепящите протеста граждани и протестиращите ескалира?

– Продължаваме да протестираме. Ние не протестираме срещу софиянци, ние протестираме и заради софиянци, затова сме на площада. Това, което правим, има значение за всички.

– Имате ли надежда, че ще постигнете исканите от протеста оставки?

– Да, разбира се. Не само надежда. Ние сме сигурни.

– Кога?

– Смятам, че Борисов ще си тръгне. Смятам, че целият западен свят разбра как изглежда Борисов, всички посолства разбраха как изглежда той и неговото управление. Всички чуха за антикорупционните вълнения в България, а не за антиполитическите. Хората на площада казват: „Мутри вън“, а не: „Излез десен, влез ляв“. Така че протестът има дълбока гражданска основа и е свързан с базисните ценности на една държава – законност, справедливост, демокрация и свобода. Включително и свободата на словото.

– Ще продължите ли с гражданското неподчинение.

– Най-малкото.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА