Арестуваха грабителите на старица от село Зетьово

731
Акцията с участието на Гешев в село Зетьово

Задържани са 7 души, извършили обир на много техника в Стара Загора

Двама криминално проявени млади мъже са задържани след сигнал от старица за нападение над нея и сина й в чирпанското село Зетьово. Сигналът е бил подаден рано сутринта на 15 февруари, когато 83-годишната Стефка Ангелова и синът й, пенсионираният миньор Миньо Ангелов (65 г.) потърсили кмета на селото Иван Ганев за съдействие при разкриване на извършителите. Пред кмета баба Стефка разказала, че маскирани и въоръжени мъже нахлули в дома й към 21:30 часа на 14 февруари и я подложили на изтезания, за да им даде спестяванията си. При изтезанията синът й Миньо отнесъл няколко удара по главата с дръжката на пистолет и изпаднал в безсъзнание. По неизвестни причини нападателите си тръгнали, без да вземат нищо от къщата, коментира кметът. Рано заранта в понеделник полицията, в хода на специализирана акция за пресичане на битовата престъпност, в която участваха главният секретар на МВР Ивайло Иванов и главният прокурор Иван Гешев, е задържала двама млади мъже. Според жителите на Зетьово това са живеещият постоянно в Първомай Иван Славов и 21-годишният зетьовец Кирил Танев. Славов наскоро изтърпял условна присъда и имало данни, че е пребил баща си, сходна била биографията и на Киро.

По време на операцията са били задържани още седем души, тепърва ще се изяснява дали те имат отношение към грабежа. Кметът на Зетьово сподели, че жертвите и нападателите са от ромски произход, в селото, където живеят около 1 500 пълнолетни мъже и жени, ромите са над 300, за разлика от други села нямало обособена циганска махала.

Кметът Ганев, който кара пореден мандат, няма спомен друг път на крака в селото да е идвал толкова високопоставен магистрат. По думите му в разговора Иван Гешев заявил категорично, че ще бъдат пресечени всякакви посегателства над живеещите и в най-малките населени места.

Пред медиите в Чирпан главният секретар Ивайло Иванов уточни, че операцията е била на територията на селата Зетьово, Черна гора, Свобода и Оризово. Той бил приятно изненадан от доброто взаимодействие с прокуратурата и местната власт. В Стара Загора били задържани 7 души, извършители на крупна кражба на техника от частна компания, тя била установена на 15 февруари.

Пак пред медиите в Чирпан главният прокурор Иван Гешев коментира, че акцията не е инцидентна кампания, а постоянна и целенасочена дейност срещу битовата престъпност. Той изрази увереност, че до края на годината българските граждани ще видят резултата от тази дейност.

В отговор на журналистически въпроси Гешев обясни, че искането до Обединените арабски емирства за екстрадицията на Васил Божков е изпратено в електронен вариант още в събота, а днес ще бъде изпратен и хартиен вариант. Лично той бил изненадан, че Васил Божков е бил задържан 20 дни, в тези държави практика било да не се задържат милиардери. „Обикновено им се взимат паспортите и им се забранява да напускат страната. За мен е учудващо, че беше задържан 20 дни в арестите в ОАЕ. Оттам нататък това няма никакво отношение към екстрадицията. Ние имаме намерение да го изправим пред българския съд, както са изправени Миньо Стайков, Баневи, Арабаджиеви“, подчерта той.

„Относно въпроса с наказателната отговорност – трябва да си поемат отговорност и политиците, те трябва да предприемат необходимите законодателни изменения. След като политическите партии казват, че подкрепят Гешев… Аз не искам политическите партии да подкрепят Гешев. Искам да подкрепят българските граждани, които искат справедливост. Така че да си заработят парите, защото те са избрани от българските граждани да ги представляват“, настоя пред телевизионните камери главният прокурор.

„Много дават акъл… президентът дава акъл накъде да гледаме, министър-председателят – кой да размажем или аз да размажа… разни бизнесмени – Божков дава акъл, Домусчиев дава акъл. Разни социално слаби консултанти като Ковачки – и те дават акъл. Корнелия Нинова и тя се изказва. Каракачанов – били сме извършили политическо убийство… Ако обичат, да си вършат работата. Прокуратурата си върши работата“, коментира преди срещата си с кмета на Чирпан Ивайло Крачолов Иван Гешев.

Христо ДИМИТРОВ