Арбористи тестват знакови градски дървета в Стара Загора

107
Ланшафтният архитект Максим Янев обследва с помощта на резистограф състоянието на чинар в централния старозагорски парк "Пети октомври"

Специалисти от създадената преди 5 години Асоциация на арбористите в България извършиха тестване на едно от знаковите почти вековни дървета в старозагорския централен парк „Пети октомври“. Дървото е от вида чинар, засадено е било в средата на 50-те години на миналия век, предполага се, че е докарано във вид на вече пораснало от съседна Турция. От десетина години в непосредствена близост има детска площадка, имало и случаи на отчупване на сравнително големи клони, които са можели да застрашат живота и здравето на играещите там малчугани.

Обследването се извършва със специализирана апаратура, като с помощта на ултразвукови вълни, създадени от резистограф и датчици, се установява дали във вътрешността на ствола и клоните в короната има някакви увреждания. Тестването е поверено на родения в Стара Загора ландшафтен архитект Максим Янев, който работи у нас и Германия и от 2013 година има сертификат, издаден му от Университета в Хайделберг. Избраният метод позволява дърветата да бъдат изследвани, без да бъде нарушавана целостта им.

Професията на арбориста изисква специализирани алпинистки умения освен познания по дендрология

Специалистът припомни, че дърветата в градска среда са подложени на специфични въздействия, това налага по-честото им диагностициране с цел отстраняване на опасните клони и лекуване. В тестването участват и специалисти с алпинистки умения, които поставят датчиците на различна височина. Преди няколко години Янев участва в проучването на номинирания за конкурса „Дърво с корени 2015“ вековен дъб край Силистра, който стана и победител в крайната класация. Ландшафтен архитект Максим Янев опроверга появилото се напоследък мнение, че липата като дървесен вид е неподходяща за градските условия, според него тя трябва да се използва и в бъдеще в Стара Загора, но при по-стриктно спазване на предписанията на специалистите. Според него все още има възможност емблематичният за града 680-годишен чинар в парк „Бедечка“ да бъде съхранен за бъдещите поколения.

Христо ХРИСТОВ