Апел за солидарност срещу COVID-19: Лекарите от ДКЦ да влязат в болниците

30

Забраняват отпуските на всички директори на болници с държавно участие, служители на РЗИ и МЗ

Лекарите от извънболничната помощ да влязат в болниците на помощ на колегите си, които изнемогват. Този апел за солидарност отправи днес здравният министър проф. Костадин Ангелов.

За целта той ще се обърне към кметовете на общини да проведат срещи със специалистите от ДКЦ-та и да намерят начин да ги назначат в болниците срещу съответното заплащане, докато отмине кризата.

„Най-големият проблем е свързан с медиците, които са на първа линия. Имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет. Всички са изморени, голяма част от тях са заразени, голяма част са болни, някои са и в реанимациите, имаме и карантинирани такива. Имаме нужда от помощ. решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ, специалистите в ДКЦ-та“, заяви проф. Ангелов на брифинга на кризисния щаб за борба с коронавируса, цитиран от dariknews.

„Лекарите в лечебните заведения работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата за всички нас. Ще настоявам кметовете в общини, където имаме сериозен недостиг на медици, да направят среща с лекарите в извъболничанта медицинска помощ и да намерят решения за назначавено им в лечебните заведения, за да могат да помогнат на колегите си. И за този техен труд да получат възнаграждение“, обяви здравният министър.

Той ще проведе среща и с ректорите на медицинските факултети, за да се мобилизират студенти от 6-ти курс медицина на стаж в лечебните заведения, където има недостиг на медицински специалисти. Същият апел ще бъде отправен и към обучаващите се за медицински сестри. Помощта им в болниците ще се счита за държавен стаж, обясни министърът на здравеопазването.

Министърът съобщи още, че се забраняват отпуските за всички директори и ръководства на болници с държавно участие, на РЗИ, както и на служителите в здравното министерство, включително и политическия кабинет.

Писмото до директорите на болниците е подписано от зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков на 20 октомври. Тази забрана на платен и неплатен отпуск обаче не се отнася за лекарите, сестрите и санитарите, поясни министър Ангелов. „Всички директори трябва да бъдат по местата си“, каза министърът. И даде пример: „Лечебно заведение, в което имаме пълни отделения, директорът в отпуска. Няма как да спечелим битката, ако пълководците стоят вкъщи. Всички по местата! Същото важи и за мен. Нека лекарите, сестрите, санитарите да бъдат спокойни, всеки от тях, който има нужда от почивка, ще я получи“, обясни проф. Ангелов.

По данните на Единната информационна система, новите случаи на COVID-19 са 1 472 от направени общо 8 738 PCR теста.

Активните случаи са 14 689. 1 732 души са хоспитализирани, от тях 107 в интензивни отделения.

За изминалото денонощие са починали 29 души –  най-много за един ден от началото на пандемията. Така общият брой на жертвите с доказана коронавирусна инфекция са общо 1 048.

В Старозагорска област новозаразените с коронавирус са 37.

„Единствената възможност да намалим натиска върху здравната система е да спазваме мерките и да търсим решения как да намалим хората, които се заразяват“, категоричен беше здравният министър.