Апелативни съдии оневиниха шефа на БОП в Стара Загора

161

Изцяло оправдан по повдигнатите му обвинения напусна залата на Апелативния съд в Бургас шефът на териториалното звено „Борба с организираната престъпност“ (БОП) в Стара Загора Ивайло Димов.

Антимафиотът беше задържан при шумно огласена акция през август 2016 година, повдигнати му бяха две обвинения за престъпление по служба и склоняване на магистрат да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването.

С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров разследването бе поето от специализирано звено „Антикорупция“ при СГП. Според разследващите Димов се пробвал да закриля наркодилър, който бил закопчан на 6 октомври 2015 г. при полицейска операция в Стара Загора. Задържаният бил известен като част от кримиконтингента и често попадал в полезрението на разследващите за наркоразпространение. Мъжът многократно е осъждан за същото престъпление, а последната си присъда изтърпял през 2011 г., коментира тогава говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

На 7 октомври 2015 г. арестуваният бил обвинен за продажба на хероин на двама души и с решение на съда е оставен зад решетките. Според обвинението тогава Димов отишъл при окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов и един от заместниците му и поискал съдействие – към арестувания да има специално отношение, като разследването или да бъде забавено, или да се сключи споразумение за по-леко наказание заради многобройни смекчаващи доказателства, каквито всъщност нямало. Магистратите заявили на Димов, че това, което иска, е „нередно“ и че не могат да въздействат на наблюдаващия прокурор под каквато и да е форма как да реши делото си.

Пак според обвинението шефът на сектор БОП посетил и наблюдаващия прокурор и пред него поставил същите искания, но получил отказ. По-късно се срещнал и с председателя на Окръжния съд в Стара Загора Красимир Георгиев, пред когото продължил да се опитва да помогне на арестувания. Димов не е казал на магистратите защо иска от тях съдействие за помощ на наркодилъра. Не им е предлагал пари. В крайна сметка на 28 април 2016 г. прокуратурата внесла обвинителен акт срещу търговеца на хероин и на 24 юни 2017 г. той е бил осъден на 5 г. затвор, след като признал вината си. През януари тази година Сливенският окръжен съд намери Димов за виновен, но само по второто обвинение. Той получи година лишаване от свобода, а наказанието му бе отложено с три години изпитателен срок. Прокуратурата протестира решението в частта „невинен“ за престъпление по служба пред Бургаския апелативен съд. Защитата на Димов също обжалва осъдителната присъда за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването. Апелативният съд в Бургас на 11 юли потвърди оправдателната присъда и отхвърли осъдителната. Така Димов е невинен и по двете обвинения.

Христо ХРИСТОВ