Античният форум стана оперна сцена

76
Работни моменти от генералната репетиция на Античния форум с участие на мецосопрано No1 в света Веселина Кацарова за концерта, посветен на 95-годишнината от първия спектакъл „Гергана“ на старозагорска сцена

Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира концерти край Паметника на Свободата и насред декуманус максимус

За поредна година хилядолетният Античен форум на Стара Загора ще се превърне в сцена на оперната трупа, която с гала спектакъл тази вечер (1 юли) ще отбележи 95-годишнината от основаването си. Концертът, посветен на юбилея, ще бъде открит от завърналото се преди броени дни от Швейцария мецосопрано No 1 в света Веселина Кацарова, която от 4 години е артдиректор на Старозагорската опера. Кацарова е планирала от 20 август до 2 септември да проведе майсторски вокален курс за изпълнители, родени след 1 декември 1983 г. Курсът е вече традиционен, през м.г. в него участваха млади таланти от 13 държави.

През целия август на същата сцена предстои да бъдат изпълнени интерактивен концерт „Джазоспекция“ с неповторимата музика на Клод Боллинг; камерно соаре – концерт-среща „Отново заедно“; балетна вечер, на която възпитаниците на Силвия Томова ще представят едноактните „Шопениана“, „Лотос“ и „Следващият“.

На 8 август е премиерата на операта „Атила“ от Верди, съвместна продукция на старозагорци с трупата на Театро Лирико от италианския град Каляри. Режисьорската адаптация е на директора на най-старата извънстолична опера Огнян Драганов, на диригентския пулт ще бъде Ивайло Кринчев, а костюмите и сценографията са по проекти на добре познатия в България Салваторе Русо. С тази си постановка на 14 август старозагорци ще се представят от сцената на крепостта „Царевец“ във Велико Търново.

Броени дни по-късно в подножието на Паметника на свободата на връх Свети Никола ще се състои концерт по надслов „Моление“ – оратория за духовно лице, солисти, смесен хор и оркестър, и „Тържествена увертюра 1812“ от П. И. Чайковски. Балетната трупа ще участва с танц от „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов. Диригент на събитието, посветено на годишнината от боевете за отбраната на Шипченския проход, ще бъде Старозагорският митрополит Киприан. Пак той на 28 август на Античния форум, откъдето тръгва някогашната главна улица декуманус максимус, ще дирижира премиерното изпълнение на ораторията „Страсти по Матея“ от митрополит Иларион Алфеев със солисти Емилия Иванова, Ивайло Йовчев и Ивайло Джуров.

Лятната програма под звездите ще бъде финализирана с балетния спектакъл „Гето“ на 3 септември.

Христо ДИМИТРОВ