Антифашисти наградиха издател с плакет

111
Издателят Христо Георгиев (вляво) от няколко години води своя авторска рубрика в "Дума" "Черно на бяло", в която е публикувал множество малко известни документи за антифашистката борба в България

С плакет на името на литературния критик и публицист Георги Бакалов удостоиха антифашистите от Стара Загора книгоиздателя и автор на рубриката „Черно на бяло“ във вестник „Дума“ Христо Георгиев. Отличието е учредено наскоро с решение на областното ръководство на БАС и движението на ветераните в БСП, негов пръв носител стана юристът и автор на множество книги за антифашистката съпротива, юристът Тотю Бакалов. Наградата за Христо Георгиев, който е създател на ИК „Синева“, е за пуснатите скоро на пазара книги на Мерсия Макдермот „Ален мак самотен нейде“ и Анжел Вагенщайн „Серенада за балканска гайда“. Лауреатът, който получи това лято на Бузлуджа и наградата на името на Георги Кирков, представи в Стара Загора най-новата книга на „Синева“, второто допълнено издание на дневниците на Ефросина Николова „Аз съм двойна майка“. Родената през 1885 г. в град Крушево (днес в Република Македония) баба Фроса е майка на първия български свещеник на територията на САЩ Георги (Джордж) Николов, на създателя на първия клуб за гласност и преустройство при СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Николов и на юриста и близък приятел на Никола Вапцаров Кирил Николов.

Екатерина Николова е прототипът на Султана Глаушева от романа на Димитър Талев „Преспанските камбани“, неслучайно нейните баби са носили имената Ния и Султана, коментира Христо Георгиев в хода на разговора, проведен в Стара Загора с участието и на дългогодишната журналистка във вестник „Дума“ Велиана Христова.

Христо ДИМИТРОВ