Ангел Джамбазки пред „Старозагорски новини“: „Битката срещу пакета „Макрон“ е да не превърнем половин милион българи в гастарбайтери“

242
Евродепутат Ангел Джамбазки

Евродепутатът определи като скъпоплатени туристи някои свои колеги в Европейския парламент

– Г-н Джамбазки, в крайна сметка изключително спорният пакет „Мобилност“ не бе подложен на гласуване тази седмица в Европейския парламент. Имаше и протест на български превозвачи в Страсбург. Вие участвахте в интересните събития от последните дни. Можем ли да кажем, че новините за България от тази седмица са добри?

– На този етап, да. Мога да го кажа като организатор на този протест, тъй като се занимавах изцяло с него. Новините засега са добри, но ключовото е засега, защото ние отхвърлихме този проект, но само за тази седмица, а не изцяло. Единият вариант е той отново да бъде разгледан на 3 и 4 април, а другият е на следващата сесия. Ние ще се опитаме да направим така, че тази тема да остане за следващия мандат на Европейския парламент.

– Прави впечатление, че голяма част от българските евродепутати действате заедно по този важен за българската икономика въпрос. Действате не толкова като представители на различни политически семейства, колкото по национална принадлежност. Имаше обаче изключения като например Николай Бареков и Светослав Малинов. Как ще коментирате техните действия?

– Те нямат позиция. Това тяхното е безотговорно поведение. Тези двамата изпуснаха гласуването в понеделник, защото са взели полет, който не може да дойде навреме. Това не е никаква позиция. Ако имаш позиция против, идваш и гласуваш против. Няма никакъв шанс този полет, с който двамата се оправдават, да им позволи да дойдат до Страсбург навреме. Той каца в 16 часа във Франкфурт и те няма как да стигнат до Страсбург до 17 часа. Това е мързел, неумение, незнание, безотговорност. Ако имаха позиция и бяха дошли да гласуват против, аз щях да уважа това, щях да помисля, че имат някакви мотиви. Ако направите една справка колко пъти въпросните двама колеги са гласували в понеделник, ще останете доста изненадани и учудени. За тях просто понеделник не е работен ден, не си дават много зор. Това са хора, които взимат един куп европейски пари на месец, обаче ги мързи да дойдат на работа в точното време.

– Вие по всяка вероятност ще сте кандидат на евроизборите през май. Смятате ли, че е възможно и в следващ мандат на европарламента да се работи повече по национален принцип, а не толкова по партиен?

– Със сигурност ще работим, но ние трябва да търсим някакво разумно общо решение. Ако мога да използвам футболната терминология, ние се намираме в следната ситуация: намираме се в глуха защита, защото като национална държава сме изпуснали всички възможности да въздействаме на тези процеси преди години. В момента сме се подредили всички пред нашата голлиния, вратарят ни е малко кьопав и се налага да внимаваме да не пипнем топката с ръка, за да не ни бият и дузпа. На 16 април свършва този мач и ние трябва да устискаме това равенство, което за нас е с цената на победа и да не допускаме гласуването на две четения на плана „Макрон“, защото това ще бъде пагубно и убийствено за половин милион българи. Ще ги принуди да се изселят. България ще загуби 17% от Брутния си вътрешен продукт, ще загуби работоспособно население, което печели парите си на Запад, но ги харчи в България. Не можем да позволим нещо подобно да се случи. Затова ще ни трябва много по-силно преговаряне на всички нива. Ние, българите, трябва да се научим, че не сме помощен персонал, който живее в сутерен или мазе, а сме едни от основателите на европейската цивилизация, равноправен член на ЕС и трябва да си поставяме исканията. Не говорим дори само за България. Ако бъде приет пакетът „Мобилност“, от него ще пострадат държави, чието население е над 130 милиона души, което е една четвърт от европейските граждани. В случая една група лицемерни бюрократи от Брюксел се опитват да откраднат бизнес и го правят не чрез по-високи заплати, какъвто е пазарният механизъм на принципа на конкуренцията, а се опитват да фалират през ЕС конкурентните фирми. Това е много грубо, грозно и противоречащо на техните собствени правила. Няма да допуснем това. Говорих със стотици хора на протеста в Страсбург, които казваха „във вас ни е последната надежда да не станем емигранти“. Хората са взели кредити, за да си купят камиони и просто искат да си плащат кредитите, данъците и да работят в България. Те не искат да бъдат гастарбайтери, да живеят по мазета и да си гледат внучетата по скайп. Ние трябва да направим всичко възможно да им помогнем, не да се правим на фалшиви европейци. Включително съм чувал от двамата колеги-туристи, които закъсняха безобразно за гласуването, че са големи европейци, че са за европейските ценности, а когато трябваше да помогнат, ги нямаше. Трябва да намалим тази бодряшка и глупашка пробрюкселска риторика и да си гоним националния интерес. Уважавайки интереса на останалите, трябва да гоним нашия български национален интерес.

– В този смисъл, смятате ли, че българските граждани все повече разбират колко важна за България е политиката, която се прави в европейските институции и как българските представители могат да бъдат и участници, а не само наблюдатели в процесите на взимане на решения?

– Може да бъркам, но ми се струва, че напоследък покрай тази тема българското общество изведнъж разбра, че има европейски представители. Допреди нашия мандат европейските ни депутати бяха някакви брюкселски анонимници, които получават една шапка пари на месец и са скъпоплатени туристи, но този път мисля, че нещата се промениха. Надяваме се българските граждани да са разбрали, че от хората, които изпращат в Европейския парламент, зависи дали тези хора ще работят за интереса на българите, или ще бъдат туристи, които ще ги лъжат, че са изпуснали самолета. Хората трябва да разберат, че Европейският парламент е също толкова важен, колкото и националните, защото от него зависят набор от решения, които могат да ни променят живота в една или друга посока.

Въпросите зададе:
Десислав ТЕНЕВ