Анализаторът Алекс Алексиев: Асад употребява химическата отрова хлорин постоянно

204
Алекс Алексиев е син на художника-карикатурист Райко Алексиев, убит от комунистическата власт в България 21 години след убийството на баща си - през 1965 г., той емигрира в САЩ, където живее и понастоящем. Понастоящем е председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания. Неговите анализи за националната сигурност на САЩ се използват от Пентагона и ЦРУ

Ден преди ракетния удар на САЩ и техните съюзници срещу Сирия живеещият в Америка анализатор Алекс Алексиев съобщи пред „Старозагорски новини“, че ще има масирана атака срещу Башар Асад. Той уточни, че на 10 април от Вирджиния е тръгнал самолетоносачът Хенри Труман и е само въпрос на време да стигне до източното Средиземноморие.

Какво беше посланието на ракетната атака, след като миналата година Сирия също беше подложена на ракетен обстрел?
Защо коалицията на САЩ с Франция и Великобритания не беше подкрепена от други държави?
Има ли доказателства за използване на химическо оръжие в Сирия?

Отговорите четете в интервюто на медията ни с Алекс Алексиев:

– Г-н Алексиев, какво, според Вас, беше посланието на ракетната атака над Сирия в ранните часове на 14 април?

– Единственото и важно послание беше Башар Асад (б.р. президентът на Сирия) да престане на употребява отровен газ срещу собствения си народ.

– Миналата година САЩ удари Сирия с 59 ракети също с мотива, че е имало химическа атака над сирийския народ. Башар Асад не си ли взе поука?

– Явно, че не си е взел. И не само тогава. Той употребява химическата отрова хлорин постоянно. 213 пъти го е употребил досега. Така че не само, че не си е взел поука, но като че ли се насърчава от това, че Русия е зад него.

– Коалицията на САЩ не среща голяма подкрепа в ракетния обстрел. В четвъртък Меркел обяви, че Германия няма да се включи.

– Вижте, Меркел по принцип няма и възможност да го направи, но факт е, че Англия и Франция се присъединиха.

– На фона на ракетния обстрел на Сирия заради Асад къде остава световният отпор срещу Ислямска държава, срещу тероризма, окървавил Европа?

– Ислямска държава де факто не съществува вече.

– Да, но джихадистите ще се прегрупират, реорганизират и утре ще се роди някоя нова тяхна организация, без значение как ще се казва.

– Това никой не знае и не може да каже със сигурност. Те загубиха територията си. Тероризъм положително ще продължи да съществува, но дали ще има Ислямска държава, никой не може да Ви каже. Поне аз не мога да го твърдя.

– При ракетния обстрел на Сирия Русия обяви, че ще има ответен удар от тяхна страна. Това няма ли стане повод за нова световна война.

– Какъв ответен удар?

– Русия авансово обяви, че изстреля ли САЩ ракета, тя веднага се бъда свалена и самите ракетни установки ще бъдат унищожени.

– Ако можеха да свалят ракети, досега щяха да го направят. Нито миналата година го направиха, нито когато Израел унищожи една база. Руснаците просто нямат тази възможност. Това е някакъв фукарлък техен, който аз лично не го вземам на сериозно. Какво ще направят – ще нападнат Америка и ще рискуват да бъдат унищожени? Вижте, проблемът е следният – Русия се постави в едно изключително неизгодно положение, в положение на държава, която поддържа абсолютно престъпните действия на своя съюзник Асад. Тя самата става престъпна.

– Според Вас има ли възможност сагата Сирия да бъде решена по мирен път – чрез Съвета за сигурност на ООН.

– Не. Русия дава вето на всички разумни решения, които излизат. И тя е единствената – забележете, че всички останали държави в Съвета за сигурност гласуваха за това да се разучи въпросът. Русия единствена дава вето.

– Да, но съществува и презумпцията, че най-лошият мир е по-добър от най-добрата война.

– Вижте, най-лошият мир може да е по-добър от най-добрата война, но не и ако човек може да започне да трови собственото си население. Това е абсолютно недопустимо за 21 век. Така че да се остави един диктатор по този начин да се разправя със собственото си население, е много по-лошо от война. Защото фактически се дава право на такива хора да правят каквото си искат с невинни хора. Това е недопустимо. Не съм съгласен с Вас. Това е уникално престъпление, разберете. И това, че Западът решава да не го търпи това повече, според мен, е много добра идея. В края на краищата трябваше някой да каже на този престъпник, защото той наистина е престъпник, че така не може да се действа.

– Освен тази позиция, има и други: че Асад няма мотив да извърши газова атака на 7 април в сирийския град Дума – последната крепост на джихадистите, която беше освободена от сирийската армия три дни по-късно…

– Той го е правил 213 пъти през последните десетина години. Проблемът е, че Русия се постави в ситуация да поддържа такъв престъпник. По тази начин самата става престъпна държава.

– Има ли обаче доказателства, че на 7 април т.г. Асад е използвал химическо оръжие срещу народа си. Задавам Ви този въпрос, тъй като руският представител в Съвета за сигурност в ООН твърди, че в сирийските болници не е постъпил нито един пациент с химическо отравяне на тази дата.

– Руският представител лъже, когато си иска. И с тези въпроси ме карате да мисля, че Вие не сте сериозна медия.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА

Б.Р. Интервюто на „Старозагорски новини“ с анализатора Алекс Алексиев беше направено на 13 април, ден преди ракетната атака в Сирия, и впоследствие актуализирано на 14 април, след като тя стана факт. След последния ни въпрос и репликата на Алексиев, че не сме сериозна медия, той ни затвори телефона… Така че без отговор остана питането ни за доказателства, в предвид и безспорния факт, че часове преди ракетния обстрел в Сирия трябваше да пристигне екип на Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО), за да проведе разследване за случилото се на 7 април.

Що се отнася до съмнението на Алекс Алексиев дали сме сериозна медия, или не, ще му отговорим с едно изречение – докато той беше в Америка, вестник „Старозагорски новини“ беше от малцината регионални медии, които се бореха комунизмът да си отиде безвъзвратно. А колкото до въпросите ни – това е наше професионално журналистическо право.