Американци планират атракционен парк край Шипка

103
Българската роза провокира доста атрактивни инвестиции, които вероятно в бъдеще ще се множат

Атракционен парк на розата и розовото масло върху площ от 6 дка в близост до град Шипка възнамерява да изгради базирана в град Добрич фирма, която е собственост на американска компания. Инвестиционното предложение от „Тера роза“ ООД е изпратено до РИОСВ – Стара Загора, и Община Казанлък. От него става ясно, че през м.г. фирмата е закупила терен, предвиден някога за изграждането на старчески дом. Макар и накратко представена, бъдещата инвестиция включва демонстрационна дестилерия, парк с маслодайни рози, къщи за гости, помещение за музейна експозиция, предвидени са паркинг и охрана, както и лятна сцена със седящи места за около стотина зрители.

Дружеството-инвеститор съществува от 2009 година, но под името „Крива нива“. То е било прехвърлено на „Есетере България“ ЕООД, което на свой ред променя името в „Тера роза“, като непрекият контрол, според данните в Търговския регистър, ще се упражнява от базираната в американския щат Юта „doTerra Inc“, която е с регистрация в Люксембург.

Пак от Търговския регистър се разбира, че действителен собственик е Дейвид Нефи Стърлинг, съдружник в „Трайв Холдингс ЛЛС“.

„Есетере България“ има обявени шестима управители, сред тях единствен българин е Пламен Николов. В предмета на дейност е записано: „Закупуване на недвижими имоти, включително земеделски земи; изграждане на дестилерия; покупка на суровини и селскостопански материали; отдаване под наем на недвижими имоти; износ на готови етерични масла…

По телефона служителят на кандидат-инвеститора Велко Неделчев (посочен като лице за контакти) лаконично съобщи, че проектът за парка ще бъде осъществяван на етапи и се въздържа да коментира евентуалния размер на бъдещото вложение. Той уточни, че отглеждането на маслодайни рози поне до сега не фигурирало в дейността на дружеството. Аналогичен атракционен парк, но в доста по-големи размери вече има изграден само на двадесетина километра от град Шипка край павелбанското село Скобелево, той е притежание на „Алба групс“ ЕООД, която миналата година започна изграждане и на огромен кемпер-лагер с инвестиция от над 2 млн. лв.

Христо ХРИСТОВ