Амади Лага за първи път ще пее в България, при това на Старозагорска сцена

52

Топ тенорът ще бъде принц Калаф в приказната „Турандот“ на 14 февруари на сцената на Старозагорската опера

На 14 февруари от 19:00 часа в Деня на влюбените Държавна опера – Стара Загора, за пореден път ще предложи на своите почитатели среща с изкуството на звезди от световния оперен афиш. В спектакъла на приказната „Турандот“ – уникалната продукция на Операта и Държавния куклен театър – Стара Загора, ще блесне в ролята на принц Калаф френско-тунизийският тенор Амади Лага. По покана на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов топ тенорът, който в момента прави стремителна международна кариера, идва за първи път в България и неговата среща с българската публика започва от Стара Загора. Талантливият артист през последните сезони е предпочитан в ролята на Калаф на редица световни оперни сцени. Вече си е партнирал с оперната дива Цветелина Василева, която ще бъде в ролята на Турандот на 14 февруари. Двамата участваха в суперпродукцията на „Турандот“, с която се отбелязва 20-годишнината на Шанхайската опера през януари 2018 г. А осем месеца по-късно се срещат отново във Финландия, където са щедро аплодирани в ролите на Турандот и Калаф в продукцията на Пучиниевия фестивал – Торе дел Лаго, представена на сцената на замъка „Олавинлина“ на престижния оперен фестивал в Савонлина.

Амади Лага оставя запомняща се следа в историята на фестивала – бисиран е на популярната и обичана от публиката ария „Несун дорма“. Всъщност това се случва не за първи път на Амади Лага – подтикнат от нестихващите аплодисменти на публиката, без колебание тенорът дава знак на диригента за повторение на арията в различни спектакли на операта „Турандот“ в Италия.

В оперно-кукления спектакъл на операта „Турандот“ от Пучини на 14 февруари заедно с Амади Лага (Калаф) и Цветелина Василева (Турандот) ще се изявят румънското сопрано Нарчиса Брумар, която ще бъде в ролята на Лиу и големият български бас Юлиан Константинов – в ролята на Тимур. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Участват още солистите Теодор Петков, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Симеон Симеонов, оркестър и хор на Държавна опера – Стара Загора, артисти от Държавен куклен театър – Стара Загора, децата от вокалната студия на ДЮСОБ „Маргаритки“, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. Режисьори на постановката са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценографията и костюмите са на румънския художник Каталин Йонеску-Арборе, автори на куклите – Силва Бъчварова и Васил Рокоманов.

(СН)