Акциите по издирването на двамата старозагорци в Балкана приключиха

814
Кадър, разпространен от МО, от издирването в неделя

Вуйчото на 17-годишния Андриан: Въпреки всичко надяваме се, че са живи

„Зная, че преустановяват издирването, не са намерили следи, но ние със сестра ми Ваня продължаваме да храним някаква надежда, че Атанас и Андриан са оцелели“, заяви по телефона малко след 16:00 часа в неделя Петър Гичев, вуйчото на 17-годишното старозагорско момче, ученик в ПГ по електроника „Джон Атанасов“, което изчезна в подножието на връх Ботев на 5 февруари заедно са баща си – служител във фабрика „Наталия“. Двамата тръгнаха на 4 февруари да изкачат връх Ботев, но уви…

Петър Гичев не е участвал в неделното издирване, защото му казали, че следовите кучета може да се объркат и да не хванат дирите на издирваните. Той е категоричен, че спасителите са разполагали с точни координати на мястото, където двойката се е разделила със спътниците си, с които са се запознали на 5 февруари по време на престоя си в туристическата спалня край върха. И таткото, и синът са били с удобни за планината обувки, били са добре облечени, въпреки появилите се нелепи, по думите му, твърдения в социалните мрежи и някои медии, че са били обути с маратонки.

Вуйчото на Андриан Петър Гичев

„Предстоят ни разговори със спасителите, те със сигурност по-добре от мен и Ваня знаят какво още би могло да се направи, не искаме да вярваме, че всичко е приключило!“, настоя Петър Гичев и обясни, че дори не знае телефоните на двамата мъже, които последно са видели Атанас и Андриан по обяд в четвъртък. С тях контактували само спасителите и то не всички, които са участвали в акцията.

В неделя, освен спасителите от няколко български града, в акцията по издирването на двамата старозагорци се включиха и 14 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада, оборудвани с две безпилотни летателни системи (дронове) и четири машини, които проправяха път към връх Ботев.

Военнослужещите действаха под ръководството на командира на 61-ва бригада бригаден генерал Деян Дешков, а кадри от издирването МО разпространи по медиите… Но безрезултатно.

До последно в издирването участва и старозагорец с личния си дрон, оборудван с термокамера. В неделя спасители обхождаха района на връх Параджика, в непосредствена близост с минаващата от там река Тунджа, където в събота едва не се удави един от издирвачите. Включени бяха и две обучени следови кучета.

Часове преди прекратяване на издирването дългогодишни планински спасители изразиха мнение, че вероятността двамата старозагорци да бъдат открити са повече от нищожни.

Припомняме, че 42-годишният Атанас и 17-годишният Андриан са потеглили за връх Ботев във вторник (4 февруари), оставили са автомобила си в района на местността Паниците, след което са поели пеша към крайната цел. За издирване бяха обявени на 6 февруари, когато майката Ваня Гичева е подала сигнал на телефон 112 със съобщение, че няма връзка с близките си.

За последно тя се е чула с тях към 16:00 часа на 5 февруари, разговаряла е съвсем за кратко със сина си, от него разбрала, че са се изтощили батериите на мобилните телефони. Това е била последната връзка на Ваня Гичева с най-близките й.

Христо ХРИСТОВ