Актова фотография показват в Казанлък

46

Изложбата на Деяна Стаматова ще бъде открита на 2 юли в двора на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства

На 2 юли, четвъртък, от 18 часа в двора на казанлъшкия Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства ще бъде открита изложба под надслов „Фотографията на Деяна Стаматова“.

Предстоящата изложба беше представена във Варна като част от програмата на Месец на фотографията през 2018 г. Художествената фотография на Деяна цели да покаже това, което е отвъд „простата“ голота, това, което човешкото око не вижда. Посоката, в която работи, е толкова различна, че често са я окачествявали като неприемлива. Случвало се е нейни кадри да бъдат унищожавани под претекст, че са без фокус. В годините, в които художествената фотография е като низвергната от властите, а на актовата фотография се е гледало като на подривна дейност за морала на обществото, тя превръща образа на голото тялото в послание, чрез което променя възприемането за еротиката и интимността.

Деяна Стаматова (1941-2001) е родена в Бургас. В детските си години е искала да стане летец и е била действащ парашутист. Досегът с фотографията идва по линия на баща й, който бил журналист. И все пак родителите й не били очаровани, когато им съобщава, че иска да се занимава с фотография. Решението за кандидатстване в Техникума по графика „Юлиус Фучик“ взима по време на снимки като манекен за откриването на първата модна къща в България. След техникума е асистент в Полувисшия учителски институт в Бургас, където преподава фото- и киноапаратура на по-големите от нея студенти.

Деяна Стаматова започва творческата си кариера като кореспондент на Централфото от Бургаски окръг, след което идва съблазнително предложение за работа в София в първия цветен вестник у нас „Жар“. Впоследствие попада в екипа на още няколко редакции, сред които „1000 дни“, „Експрес“, „168 часа“, „Труд“, „Стандарт“, „Български писател“ и др.

В периода 1970-2003 г. следват 21 самостоятелни изложби както в страната така и в чужбина, последните три от които посмъртно. Отличена е с над 30 награди от наши и международни фотосалони, между които: II Международен салон за експериментална фотография „Льо Шене“, Франция; VII биенале на черно-бялата фотография на ФИАП, Милтенберг, Германия; Международен фотосалон „Исфак“, Турция и др.

По време на откриването на изложбата в Казанлък посетителите ще могат да закупят и едноименния албум „Фотографията на Деяна Стаматова“, в който са поместени най-добрите нейни творби.

(СН)