Ако повелята на Европа бъде изпълнена, България ще остане без ток

173

Това обявиха на протестното шествие в София в защита на комплекс „Марица изток“ енергетици и миньори

Многохилядно протестно шествие, организирано от КТ „Подкрепа“ в защита на въгледобива в Маришкия басейн и въглищните централи, се проведе днес в София.

Участие в него взеха 1200 миньори и енергетици от „Марица изток“, които пристигнаха в столицата с близо 30 автобуса.

Протестното шествие започна в 13 часа от площад „Александър Батенберг“, а първата му спирка беше представителството на Европейската комисия в България.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че искането им да се преразгледа решението на Европа е получило подкрепа от Бойко Борисов по време на срещата им на 28 ноември.

„Ако повелята на Европа бъде изпълнена, България ще остане без ток, а 150 000 души в бранша – без работа“, добави Манолов.

Тъй като протестното шествие бе организирано в навечерието на срещата за климата на ООН в Катовице, синдикалният лидер на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“ Генчо Генчев съобщи, че основното им искане на тази среща е да бъде записано – въглероден неутралитет на страната, което ще даде възможност на въглищните централи на „Марица изток“ да работят, без да заплащат прескъпите квоти за въглеродни емисии.

От КТ „Подкрепа“ се надяват, че по време на срещата с президента Радев на 30 ноември синдикатите ще успеят да уеднаквят позицията си с държавния глава, който ще ръководи българската делегация в Катовице.

(СН)