Ако ЕС иска дата за закриване на въгледобива, България да договори 2049 г.

3422
Синдикалният председател на КНСБ в "Мини Марица-изток" Наско Митев и подписката за защита на комплекс "Марица изток" ще продължи до следващата седмица

„Ние също можем да сложим червена линия“, категоричен е председателят на КНСБ в „Мини Марица-изток“ Наско Митев

„Поставяме дебели червени линии. От тук нататък всяко решение, свързано с комплекса „Марица изток“, ще се случва само със съгласието на работещите в мини и тецове.“ Това заяви за „Старозагорски новини“ Наско Митев – председател на синдикалната организация на КНСБ в „Мини Марица-изток“ ЕАД. Той съобщи, че над 100 000 души са разписали подписката в подкрепа на комплекса „Марица изток“. Тя бе стартирана в градовете от Старозагорска, Хасковска, Ямболска и Сливенска области в началото на месец август от Инициативен комитет, който обединява всички съществуващи структури в мините и тецовете. Събирането на подписи ще продължи до следващата седмица, когато Инициативният комитет се очаква да проведе разширено заседание. На него миньори, енергетици и синдикални председатели ще обсъдят пред кого, къде, кога и как да бъде внесена подписката, която има за цел да запази целостта на комплекса „Марица изток“. Първоначалният замисъл е включвал внасянето й в Народното събрание. Заради политическата обстановка и очертаващия се скорошен край на живота на 46-ия парламент от Инициативния комитет вероятно ще преосмислят намерението си. Наско Митев уточни, че е обсъждана възможността подписите да бъдат сведени до вниманието на Европейската комисия, но за целта се търси законов механизъм.

Едно нещо обаче към днешна дата е кристално ясно – миньори и енергетици ще отстояват своето решение всяко едно действие по темата със „Зелената сделка“ и енергийния преход да се случва изрично с тяхно съгласие. „Ако ЕС налага разписването на крайна дата или година за закриване на въгледобива в България, ние ще сложим още една червена линия – страната ни да постигне договорка, която Германия и Полша вече имат. Това означава минимум до края на следващото десетилетие или до 2049 г. Никой не може да убеди нас, работещите, че нещо, планирано за 5 години, може да се нарече плавен преход“, заяви Наско Митев.

Синдикатите в комплекс „Марица изток“ ще продължат да настояват за преработка в Плана за възстановяване. Документът предвижда изграждането на газова мощност на територията на ТЕЦ „Марица изток 2“ и извеждане на въглищните блокове от експлоатация. Наско Митев отбеляза, че позиция по тази тема от заетите в комплекса не е искана.

Председателят на синдикалната организация на КНСБ в „Мини Марица-изток“ алармира за проблем около разработването на териториалните планове за преход. По думите му наетата от Министерството на енергетиката компания, която трябва да изготви анализ, върху който ще стъпи бъдещият териториален план, не е потърсила мнението на заетите в комплекса. „Това е нашият поминък и имаме право да бъдем чути“, настоя Наско Митев.

Живко ИВАНОВ