Академия за компютърни и природо-математически науки откриват в Стара Загора

1561
Математикът Любомир Любенов, който е разработил програмата за обучението, което започва от тази есен. Академията по компютърни и природо-математически науки в Стара Загора ще бъде открита на 28 септември в зала "П. Р. Славейков" на Община Стара Загора

Това е първата стъпка към създаването на специално училище за даровити деца от цяла България

На 28 септември (събота) от 10:00 ч. в зала „П. Р. Славейков“ на Община Стара Загора ще бъде даден стартът на Академията за компютърни и природо-математически науки. Идеята е на кмета Живко Тодоров и цели създаване на специално училище за даровити деца с най-добрите условия за развитие на таланти. Тя датира от 2017 г. и в основата й стоят постиженията на младите старозагорски математици от световните олимпиади, които през следващите години продължиха да се множат. Освен това Стара Загора се намира в центъра на България и е удобна локация за таланти и преподаватели от цялата страна.

От тази есен започва обучението по програма, разработена от математика Любомир Любенов. Първата година заниманията ще са само в свободните часове, а от следващата вече ще има училище с обучение от първи до единадесети клас, отворено за децата от цяла България. Училището ще се помещава в сградата на Първо основно, която ще бъде ремонтирана, ще е като затворен комплекс, включително с общежитие.

„Идеята е да се стимулират даровитите деца, както се прави по света, защото те движат света. Целият потенциал на града ще бъде активиран да работи, а Общината ще създаде условия децата да се развиват“, обясни Живко Тодоров.

Ще бъдат канени най-добрите преподаватели от страната. За осигуряване на учени вече има потвърдено съгласие от доц. д-р Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, от проф. Йордан Табов от БАН, от проф. Емил Колев, ръководител на ученическия институт по математика и информатика, и Невена Събева, зам.-главен редактор на сп. „Математика“.

Всички желаещи да бъдат членове на Академията ще трябва да подадат заявление по образец в Център за подкрепа за личностно развитие, ул. „Захарий Княжески“ No 71, етаж 3.

На 28 септември от 10:00 часа ще се състои церемонията по откриването на Академията, след което младите таланти ще могат да се срещнат и да вземат автограф от авторите на книги Мариана Богданова, Емил Колев и Невена Събева.

Заниманията ще започнат от 11:00 часа в залите на Община Стара Загора. Бъдещите членове на Академията ще трябва да покажат знания в тест и да кажат мотивацията си за участие.

С учениците от 2-3 клас заниманията ще води Мариана Богданова от Тракийски университет. Любомир Любенов ще обучава учениците от 4-5 клас. Заместник главният редактор на сп. „Математика“ Невена Събева ще води часовете в 6-7 клас, а за най-големите 8-12 клас лектор ще е проф. Емил Колев, БАН.

Заниманията през годината ще се провеждат всяка седмица по 90 минути за всеки от класовете в сградата на Международния младежки център (бившето кино „Жельо Диманов“) в Стара Загора.

Административни ръководители на групите са: 2-3 клас – Йовка Янчева, 4-5 клас – Иван Манев и Йовка Янчева, 6-7 клас – Иван Манев и Любомир Любенов, 8-12 клас – Любомир Любенов.

Всеки месец научните ръководители на Академията – Невена Събева, проф. Йордан Табов и проф. Емил Колев, ще се срещат с членовете й.

(СН)