Аерофотограф – с награда от Sony, показва творби в Града на розите

38
Явор Мичев в работен момент

Авторът на сюрреалистичната фотография „Солта на морето“ Явор Мичев, която преди по-малко от месец спечели отличието „Най-добър кадър на фотограф от България“ в раздел „Любители“ от конкурса Sony World Photography Awards, открива изложба в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък на 14 март от 17:30 часа.

Авторът, IT специалист по професия, е изключително популярен със своите аерофотографии. Увлича се от изкуството на светлината още от времето, преди да започне следването си в университета в Русе, където живее и сега. Страстта да снима от високо го обзема, когато през 2007 г. лети за пръв път с мотоделтапланер. Днес аерофотографията превзема изцяло свободното му време. Комбинацията от преживявания в летенето и снимането провокира у Явор Мичев творчески търсения, отваря нови хоризонти за различни авторски проекти.

Явор снима от парапланери, мотопланери, делтапланери, паратрайкове и малки самолети. От 2014 г. експериментира с безпилотни радиоуправляеми платформи и дронове. „За мен аерофотографията е сбъдната мечта. Все едно че виждам и отразявам света през погледа на птицата. Светът оживява в нови композиции и сюжети, а дори и най-познатите места неочаквано се променят, бих казал приказно“, споделя Мичев пред своята публика. „Приемам фотографията като вид уединение, имам нужда да усетя мястото, за да успея да уловя особения момент, който много често трае минути или секунди – проблясване на слънцето зад облак, разразяваща се буря или преминаващ човек в кадъра – и след това изчезва. Ако си достатъчно често навън с камерата, късметът е по-щедър към теб. Да търсиш нестандартната гледна точка – може би това предизвикателство и възможност на фотографията ме привлича най-много“, разкрива русенецът личния си порив към снимането от въздуха.

Първото участие на Мичев в изложба е съвместна фотографска изява в Националния исторически музей на Букурещ през 2006 г. Първата му самостоятелна изложба е същата година в Окръжната библиотека в Русе. Три години по-късно участва в обща фотографска изложба в Европейския парламент в Брюксел – „Дунава чрез русенските фотографии“. Първата самостоятелна изложба аерофотографии Явор Мичев представя в Кафе – библиотека – Русе през 2013 г. Следват още изложби в родния му град, а през миналата година той се представя и в Силистра – отново с аерофотографии.

От 2017-а година насам Явор Мичев печели награда след награда за своите аерофотографии, много от тях свързани с река Дунав и крайбрежието. Отличия в категория „Фотосерии“ на конкурс на БГ ПРЕС ФОТО – 2017; в творчески конкурс „Граждански будилник“ – 2018; Поощрителна награда в категория „Фотожурналистика“ на Фото салон Пловдив – 2018; Първо място във фотоконкурс на Министерството на регионалното развитие и благоустройството – „Една река – десетки райски кътчета“ – 2018, са сред постиженията на Явор Мичев.

Преди да получи голямото признание на Sony, той печели в началото на 2019-а година и първото място в блиц-конкурс на Фото Форум (серофотографии).

Изложбата „Аерофотография“ в Казанлък се реализира със съдействието на „Фотосинтезис“. Тя ще остане в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства до 25 март.

(СН)