Администрирането на горивата държи земеделските производители в стачна готовност

72

„Разпоредбите в закона за администриране на горивата все още ни държат в постоянна протестна готовност“. Това обяви за „Старозагорски новини“ председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Цветан Берберов. Той бе категоричен, че темата все още е на дневен ред и изгледите за решаването й все още не са налице. „Под ударите на Закона за администрирането на горивата в момента са търговците на горива, транспорта и земеделските производители, които са в специален регистър. Ние сме в постоянна готовност за протестни действия. За съжаление, не бяхме разбрани от законотворците. Бяхме обвинени, че поради различни наши дейности сме възпрепятствали влизането на 1 млрд. лева под формата на акциз, а истината е, че ние общо изразходваме около 800 млн. лв. годишно за гориво. В очакване сме на наредбата за прилагане на закона. Ние имаме своите питания и искания как ще бъде прилаган този закон. Големият въпрос е дали този закон беше необходим изобщо“, посочи земеделският производител.

Припомняме, че за последните 5 години неведнъж зърнопроизводителите прибягваха до ефективни стачни действия, когато станеше въпрос за това да им бъде наложено поставяне на нивомери на съдовете, в които съхранят закупеното по надлежен ред гориво. Във всеки един от случаите земеделските производители посочваха, че те са ползватели, а не търговци с горива.

Във връзка с очаквания в края на месец март втори транш от субсидията за единица площ Цветан Берберов бе категоричен, че това подпомагане се явява глътка въздух за всеки един зърнопроизводител, тъй като в момента секторът се намира в един от най-активните си периоди, в който се реализират близо 90% от разходите за една стопанска година. Големият проблем за зърнопроизводителите обаче остава липсата на квалифицирана работна ръка. „Все по-притеснително е, че заетите в тази сфера са хора, чиято средна възраст е над 50 г. Няма как да искаме от подобни хора да работят на високо ниво с новите технологии, които се внедряват в машините и земеделието като цяло. Този проблем обаче е резултат от обезлюдяването на селата и няма как да бъде решен единствено от нас, хората, които на практика произвеждаме“, обясни Цветан Берберов.

Живко ИВАНОВ