Адв. Петър Славов: Очевидна е връзката между опита за рестартиране на АЕЦ „Белене“ и загърбване на проблемите пред „Марица изток“

287

– Г-н Славов, втори протест организира „Демократична България“ пред сградата на Министерски съвет, насочен срещу рестартирането на проекта „Белене“. Недоволството ви идва броени часове преди обсъждането в пленарна зала на отпадането на мораториума за строеж на втора атомна електроцентрала. Имате ли надежда, че позицията ви ще бъде чута?

– Уверявам ви, че надеждата е голяма, предвид и броя на хората, които в този делничен ден се събраха, за да изразят своето несъгласие с поредното ново рестартиране, за кой ли път вече, на инвестиционно неизгодния проект „Белене“. Съвсем ясно в последните години дадохме да се разбере, че нужда от нови ядрени мощности няма и правим всичко по силите си, за да го припомним на настоящите управляващи. Отново обаче ставаме свидетели как зад гърба на българското общество темата „Белене“ се разгаря с нова сила. Предстои народните представители да вземат решение за даването на картбланш за нови разходи, нови милиарди в този т.нар. гьол и гигантска корупционна схема, както навремето именно премиерът Бойко Борисов го определи. Интересното е, че същите тези хора сега са тръгнали наново да говорят за възобновяване на изграждането на АЕЦ „Белене“, но този път с много дейната подкрепа от страна на БСП. Това, което двете най-големи политически сили искат да направят, е да продължат да харчат милиарди от данъците на българските граждани, при това с ускорени темпове. Аз и моите колеги имаме желанието да се противопоставим с всичко необходими средства на подобно рестартиране на строителните дейности на този „гьол“.

– Понастоящем обаче са налице заявени намерения на стратегически инвеститор. При положение, че болшинството от анализите говорят в посока на това, че пазар за енергията няма да има и тя самата би била изключително скъпа, как тогава изобщо би могло да има интерес за реализацията на „Белене“ на пазарен принцип, без държавни гаранции и дългосрочни договори?

– Моментът с появата на частния инвеститор, който бил готов да изсипе 20 млрд. лева, е нещо, което ни се обяснява с последния месец, но аз подобен ангажимент не съм видял черно на бяло. Това, което виждам обаче, е, че в последните дни се засилват коментарите, че все пак българската страна може да реализира „Белене“ с помощта на кредитиране на Русия и с по-голямо участие на страната. Помним само преди 2-3 седмици, че различни политически фактори сред управляващите ни уверяваха, че подобен развой е немислим, а сега се тръгва отново в добре познатата посока, която, отново повтарям, е свързана с милиарди левове. Това е схема, от която единствено изтичат пари и накрая остава чисто и просто един „гьол“.

Протестът на „Демократична България“ в София

Искам много внимателно да отбележа, че за да се случи проектът „Белене“, е от особено значение за ядреното лоби и всички „комисионери“ тази безогледна инвестиция да бъде оправдана. Това няма как да се случи в момента, когато потреблението на страната използва едва 50% от общия капацитет, затова с безхаберието си споменатите от мен кръгове целят заличаването на енергийния комплекс „Марица изток“ и то в най-кратки срокове. Този комплекс е важен не само за Старозагорски регион, а за цялата икономика и националната сигурност на България. Много добре знаем, че освен десетките хиляди хора, които намират своето препитание в него, „Марица изток“ е единственият изцяло независим енергиен източник на страната ни, който разполага със собствен ресурс. Тази даденост ще бъде загубена поради пълното безхаберие на политическата класа у нас, която дори не се постара да излезе с далеч по-активна позиция пред ЕК във връзка с наложените нови екологични изисквания. Подобно нещо за своите топлоцентрали направи полската страна преди около година. Жалкото е, че се води тенденциозна политика по отношение на енергийната сигурност на страната и то в неин ущърб. Очевидна е връзката между опита за рестартиране на АЕЦ „Белене“ и загърбването на проблемите пред миннодобивната промишленост. Ние нямаме нужда от нови ядрени мощности, затова ядреното лоби цели създаването на дефицит на електроенергия, но цената зад това действие е безумна. От друга страна идва моментът, че никой никъде не дава яснота какво ще се случи с отработеното ядрено гориво? България няма хранилище за ядрени отпадъци, а изграждането на подобно би струвало милиарди. То трябва да бъде изградено, но няма да стане за сметка на имагинерен частен инвеститор и отново ще излезе от джоба на всеки един български гражданин. А представете си кой от кметовете на основните политически сили би изявил желание подобен обект да бъде разположен на територията на управляваната от него общината. Нали това ще доведе до тежко замърсяване на почвите и водите. Кой би се съгласил на подобно нещо? Безброй са аргументите, които сочат, че АЕЦ „Белене“ е корупционна схема, която противоречи на българския национален интерес.

Интервюто подготви:
Живко ИВАНОВ