Аграрният факултет на ТрУ почерпи със свои сирена и кашкавал за 100-годишен юбилей

267
Вековният юбилей събра трима от деканите на Аграрния факултет, един от тях, проф. д-р Иван Станков (вдясно), е бил служебен министър на земеделието

Със сирена и кашкавал, направени от мляко, добито в учебните си ферми, почерпи за 100-годишнината от основаването на Аграрния факултет ръководството на Тракийски университет – Стара Загора. По думите на декана доц. Димитър Панайотов предстои да започне производството на луканка и вино, на този етап се ползват услуги на земеделски производители, с които се изпълняват съвместни проекти. Но не след дълго щяло да започне изграждане на собствена мандра, винарска изба и кланица. С близо 2 400 дка обработваеми площи разполага старозагорската Алма матер, в животновъдните учебни ферми се отглеждат почти всички видове едър и дребен рогат добитък. Тракийският университет е регистрирал своя търговска марка, коментира ректорът доц. д-р Добри Ярков.

На специално организирания за юбилея базар бяха представени собствените продукти на Тракийския университет

Факултетът отваря вратите си през далечната 1921 година, първоначално той е бил към Софийския университет „Климент Охридски“. Първата сграда на столичния булевард „Драган Цанков“ е била построена през 1928 година с пари от дарението на братята Евлоги и Христо Георгиеви и 16 млн. лв. от Рокфелеровата фондация.

Първият випуск, обучаван само от трима преподаватели, завършват 47 младежи. От 1979 година насам факултетът е базиран в Стара Загора. За последните 3 десетилетия възпитаници на Аграрния факултет на 4 пъти са ръководили Министерството на земеделието и храните, много повече са били заместник-министрите и ръководители на агенции в аграрния сектор.

Христо ХРИСТОВ